Mazmılı (Pozantı-Karsantı ofiyolitik masifi) yöresindeki kromit cevherleşmelerinin jeolojik-metalojenik ve jeokimyasal incelenmesi
Geological methallogical and geochemical investigations of chromite ore deposists in the Mazmılı (Pzantı-Karsantı ophiolite massive)
- Tez No: 169985
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Pozantı-Karsantı, Ofiyolit, Mineral Kimyası. Kromit, Nabit Bakır, Pozantı-Karsantı, Ophiolite, Microprobe, Chromite, Native Copper. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ MAZMILI (POZANTI-KARSANTI OFİYOLİTİK MASİFİ) YÖRESİNDEKİ KROMİT CEVHERLEŞMELERİNİN JEOLOJİK- METALOJENİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ Ali TÜMÜKLÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mesut ANIL Yıl: 2005 Sayfa: 151 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Feyzi BİNGÖL : Doç. Dr. Osman PARLAK : Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ. Doğu Toros Dağlan içerisinde bulunan Pozantı-Karsantı Ofiyoliti, Türkiye'deki önemli ofiyolit masiflerden birisidir. Çalışma alam olan masifin batı kesimindeki Mazmılı bölgesinde harzburjitler içerisinde dunitik kılıfla çevrili kromit yatakları ve masifin derin deniz sedimanlan olan radyolaritler içerisinde nabit bakır cevherleşmesi bulunmaktadır. Kromit cevheri masif, saçınımlı, noduler ve bantlı yapıdadır. Mineral kimyası analizlerinde kromitlerin Cr203 içeriği % 44.07-60.82 Cr/Fe oranı 2.59-4.03 arasındadır. Mineral kimyasındaki analizlerin Cr203 ve A1203 değerleri ve kromit birim hücre boyutu (Â) arasında pozitif bir korelasyon bulunmaktadır. Kromit kristalleri etrafında manyetitleşmeler görülür. Bazı kesitlerde kristallerin kırıklarına ikincil oluşan stiktit minerali bulunmaktadır. Kesitlerde kromit dışındaki cevher mineralleri, kristallerin ve matriks içerisinde pentlantit, millerit, avaruit ve nabit gümüş mineralleri ve Cu-Zn alaşımlarından meydana gelmektedir. Nabit gümüş, mineral kimyası analizlerinde % 96.83-98.21 arasında Ag elementinden oluşmaktadır. Kromit cevher örneklerinin iz elementlerinden Zn, V, Ti ve Co elementleri ile Cr203 içerikleri arasında pozitif ve Ni elementi ile arasında negatif korelasyon bulunmaktadır. Bakır cevherleşmesi, radyolaritlerin genel tabakalanma yapısına uyumlu olarak değişken boyutta bant ve mercek şeklindedir. Cevherin kayaç içerisindeki Cu oranı % 5.40 oranına çıkabilmekte ve mineral kimyası analizlerinde % 97. 03-97.01 arasında Cu elementinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS GEOLOGICAL METHALLOGICAL ANDGEOCHEMICAL INVESTIGATIONS OF CHROMITE ORE DEPOSISTS IN THE MAZMILI (POZANTI-KARSANTI OPHIOLITE MASSIVE) AliTUMUKLU DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mesut ANIL Yean 2005 Pages: 151 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Feyzi BİNGÖL : Asistant Prof. Dr. Osman PARLAK : Associated Prof. Dr. Ergül YAŞ AR : Associated Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ The Pozantı-Karsantı ophiolite located in the eastern Tauride mountains is one of the important ophiolitic massives in Turkey. The study area is situated around the Mazmılı region in the western part of the ophiolite body. The first location is represented by chromite mineralization within the dunites hosted by harzburgites whereas the second location is characterized by native copper mineralization within the radiolarites. The chromite ore includes massive, disseminate, nodular and banded structures. Based on the microprobe analysis, the Q2O3 contents range from 44.07 to 60.82 % and the Cr/Fe ratio is between 2.59 and 4.03. The mineral chemistry shows that the cell size (Â) is possitively correlated with the Cr^ and AI2Q» contents of the analysed chromites. Magnetite mineralization is observed around the chromites. The secondary stichtite occurences are seen within cracks of some of the chromites. Other ore minerals are characterized by pentlandite, millerite, awanrite, native silver and Cu-Zn alloy. The native silver comprises 97.83 to 98.21 % Ag. The O2Q3 contents of the chromite are possitively correlated with some trace elements such as Zn, V, Ti and Co whereas the Ni is negatively correlated. The native copper mineralization is concordant with the layering of the radiolarites and exhibits banded and lenticular forms. The Cu content reachs up to 5.4 %. The mineral chemistry analysis shows that the native copper consists of 97.03 to 97.01 % Cu element