Gülek-Pozantı-Kamışlı dolayının stratigrafik ve sedimanter petrografik incelenmesi
Stratigraphic and sedimentary petrographic investigation of Gülek-Pozantı-Kamışlı area
- Tez No: 65364
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ecemiş Fault Zone, Stratigraphy, Sedimentary Petrography, Pozantı, Çukurbağ formation, Bolkar mountains, Aladağlar
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 489
Özet
XVI ÖZ: DOKTORA TEZİ GÜLEK-POZANTI-KAMIŞLI DOLAYININ STRATİGRAFÎK veSEDİMANTER PETROGRAFİK İNCELEMESİLevent UÇAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GENEL JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Yıl: 1997, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. fuzuli YA?MURLU ' Yrd. Doç. Pr. Hasan ÇETİN i Bu çalışma ile Ecemiş Fay Kuşağını da kapsayan veJTorid kuşağında yer alan Gülek-Pozantı-Kamışlı dolayının stratigrafik, sedimantolojik, sedimanter petrografik vb tektonik amaçlı incelemesi yapılmıştır. Bölgede binitlerin litostratigrafik ve kronostratigrafık konumlan, sedimanter birimlerin çökelme ortamlan ile bölgedeki tektonik ve yapısal unsurlar ortaya konulmuştur. I Dağlar arası havza niteliğinde olan Ecemiş Fay Kuşağ|nın doğu bloğuna ait birimler (Aladağlar) ve batı bloğiuna ait birimler (Bolkar dağlan) ile Ecemiş Fay Kuşağı içerisindeki birimler ayırtlanarak birbirleriyle korele edilrtıiştir. Bu bloklar da birçok farklı litostaratigrafik birimler yüzeylemektedir. Doğu blokta temeli Paleozoyik'te, Devoniyen-Karbonifer yaşlı sığ deniz ve şelf ortamını gösteren |mvars kumtaşı, şeyi arakatkılı kumlu kireçtaşı ve brachiopod'lu dolomitize kireçtaşından oluşan Yerköprû formasyonu ile Permo-Karbonifer yaşlı sığ deniz ortamıh dolomit ve dolomitik kireçtaşından oluşan Karahamzauşağı formasyonu oluşturur. Mesozoyik'te ise Geç Triyas- Kretase yaşlı self ortamım karakterize eden, rudisüi mikritik kireçtaşı ve dolomitize kireçtaşından oluşan Demirkazık formasyonu ile başlayan istif Senoniyen'de derin denizel fliş ve radyolarit yapılışlı Gökbel formasyonu ile tpmsil edilir. En üstte Geç Kretase yaşlı Mazmılı ofiyoliti bulunur. Senozoyik'te Oligosen-Erken Miyosen yaşlı, karasal Çukurbağ formasyonu üzerine Miyosen denizi transgresypnuna ait, Erken-Orta Miyosen yaşlı sığ deniz-plaj nitelikli Kaplankaya ve resifal nitelikli Karaisalı formasyonlan gelmektedir. Batı blokta ise, temeli Paleozoyik'te Penrüyen yaşlı şelf ortamında çökelmiş olan mermer, kalkşist, dolomitize mermerden oluşan Bolkar mermer ve şisti sri oluşturur. Üzerine Mesozoyik'te Geç Kretase yaşlı Alihoca Ofiyolitleri tektonik bir dokanakla gelmektedir. Geç Kretase'de derin denize geçiş ve derin deniz ortamlı kumtaşı-şeyl ve pelajik kireçtaşı yapılışlı Ömerli forntıasyonu bulunur. Senozoyik'te sırasıyla Geç Kretase-Erken Paleosen yaşlı şelf-platform kireçtaşı çökellerinden oluşan Kalkankaya formasyonu, Erken Paleosen yaşlı, sığ deniz-karasal Yağbağ formasyonu, Orta Paleosen yaşlı, sığ İteniz ortamlı çakıllı-kumlu kireçtaşı yapılışlı Tabaklı formasyonu, Erken-Geç Paleosen yaşlı denizaltı ve karasal voUcanizma ürünü olan spilit, bazalt ve andezit türü çökellerden oluşan Ardıçlı formasyonu gelir. Orta Eosen'de sığ deniz-şelf ortamı karakterize eden nummulitesli kumlu kireçtaşı yapılışlı Hasangazi formasyonu bulunmaktadır. Ecemiş Fay Kuşağı boyunca Paleozoyik ve Mesozoyik temel üzerine Senozoyik'e ait birimler gelir, ve tabanda Oligo-Miyosen yaşlı, karasal çakıltaşı, kumtaşı ve çamurtaşı ardalanmasmdan oluşan Çukurbağ formasyonu, üzerine Erken Miyosen'de gölsel, kumlu-siltli kireçtaşı ve marn ardalanmah Burç formasyonu, Erken-Orta Miyosen' de yaşlı sığ-jdeniz-plaj nitelikli, kumlu kireçtaşı yapılışlı Kaplankaya ile resifal karakterli bol mercan ve algli Karaisalı fonoasyonlan yanal ve düşey geçişli olarak yeralır. Pliyo-Kuvaterner yaşlı taraçalar ve güncel alüvyonlar doğu ve batı blok ile Ecemiş Fay Kuşağındaki birimler üzerinde açısal uyumsuz olarak bulunmaktadır. Anjahtar Kelimeler: Ecemiş Fay Kuşağı, Stratigrafi, Sedimanter petrografi, Pozantı, Çukurbağ formasyonu, Bofkar Dağlan, Aladağlar
Özet (Çeviri)
XVII ABSTRACT Phd THESIS GULEK-POZANTI-KAMIŞLI DOLAYININ SEDÎMANTER PETROGRAFİK İNCELEMESİ STRATİGRAFİK ve Levent UÇAR DEPARTMENT OF GEOLOGİÇAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Danışman: Prof. Dr. Cengiz YJETİŞ Year: 1997, Pagesi:472 Jüri: Prof. Dr. Cengiz YİETİŞ Prof. Dr. Fuzuli YA?MURLU Yrd. Doç. Dr. Has^n ÇETİN The aim of this study was to explain the stratigraphic, sedimentologic, sedimentary petrographic clıarecteristics Gülek-Pozantı-Kamışlı region of Taurid belt, including Ecemiş Fault Zone. The litostratigraphic and chror ostratigraphic positions of the units with different strati graphic arrangement, depositional emdronments, tectonic and structural elements of the region have been determiniai The units of the eastern (Aladağlar), and the western (Balkar mountains) blocks and the units in the Ecemiş Fault Zone with an intramountane basin character were separated and correlated with each other. Different lithostratigraphic units crop out at these blocks Paleozoic basement of the eastern block is represented by the Devooien-Carboniferrous age Yerköprü formation consisting ofjquartz sandstone, sandy-silty limestone, and shale and dolomitte limestone interbeds with Brachiopod fossils, characterized by shallow marine and self environment, and the Permo-Carboniferrous age Karahamzauşağı formation consisting of shallow marine dolomite interbedded shale. The Mesozoic starts with the Demirkazık formation of the Late Triassic-Cretaceous age which composed of micritic, rudistic and dolomitte limestones of shelf environment and continues with the flysh and radiolarites of the Senonien age Gökbel formation of deep marine environment. Mazmili ophiolite of Late Cretaceous overlies the Mesözoic units. The Oligocene-Early Miocene age Çukurbağ formation which is characterized by fluvial environment is overlained discordantly, by the Early-Middle Miocene age Kaplankaya and reefal Karaisalı formation representing a shallow marine-beach environment. At the western block, Paleozoic age basement is represented by the Permian age Bolkar marbles and schists of a shelf environment, consisting of marble, calcschist, dolomitized limestone and recrystallized marbles. The Late Cretaceous age Alihoca ophiolite overlies this basement with a tectonic contact. This unit is overlained by the Late Cretaceous age Ömerli formation characterized by transition and deepimarine environments, and composed of sandstone-shale and pelagic limestones. The Cenozoic is represented by the lUte Cretaceous-Early Paleocene age, shelf-platform deposits of Kalkankaya formation, the Middle Paleocene age shallow marine-terrestrial conglomerates of Yağbağ formation, the Middle Paleocene age shallow marine deposits of conglomeratic-sandy limestones of Tabakli formation, the Early-Late Paleocene age Ardıçlı formation characterized by submarine and partly terrestrial spilitic basaltic and andesitic volcanism. They are overlained by the Hasangazi formation consisting of limestones with nummilites and characterized by the shallow marine-shelf environment of Middle Eocene. The Quaternary is represented by the alluviums and terraces. Along the Ecemiş Fault Zone, the Cenozoic units were deposited on the Paleozoic and Mesozoic units. The Cenozoic units start with the fluvial conglomerate, sandstone and mudstone interbeddings of the Oligo-Miocene age Çukurbağ formation. Sandy- silty limestone and marl interbeds of the Early Miocene age Burç formation formed in a lake environment overlies the Çukurbağ formation. These units are overlies by the Kaplankaya formation of Early-Middle Miocene age consisting of sandy limestones with characterized by shallow marine-beach environment and reefal as Karaisalı formation with vertical and horizontal transitional boundaries. The Plio-Quaternary aged terraces and alluviums overlie discordantly all of these units in the eastern, western blocks and Ecemiş Fault Zone.