Girişim ve kırınım deneylerindeki son gelişmeler ve bunların kuantum mekaniksel incelenmesi
Recent developments in interference and diffraction experiments and their quantum mechanical examinations
- Tez No: 170000
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ULVİ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum silici, gecikmiş seçim deneyleri, kuanton ve marker etkileşimleri, yol seçim girişim deneyleri, Quantum erasure, delayed choice experiments, kuanton and marker interaction, which way interference experiments 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GİRİŞİM ve KIRINIM DENEYLERİNDEKİ SON GELİŞMELER ve BUNLARIN KUANTUM MEKANİKSEL İNCELEMELERİ İlham BOLATOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Ali Ulvi YILMAZER Bu çalışmada son yıllarda fotonlarla ve elektronlarla gerçekleştirilen girişim ve kırınım deneyleri kuantum mekaniği açısından incelenip, araştırılmıştır. Mach-Zender tipi girişimölçerlerle yol seçim girişim deneyleri, gecikmiş seçim deneyleri irdelenmiştir. Kuantum silme ve kuantum dolanıklık kavramları kuantum mekaniğinin temelleri açısından ele alınmıştır. Çift yarıklı kırınım deneyi, günümüzde çok ileri kuantum optiği düzenekleriyle ve dedektörleriyle tekrarlanmaktadır. Deneylerde kuantumlu parçacığın hangi yoldan gittiğini algılayan dedektörler ve bu algılamayı silen kuantum silicileri kullanılmıştır. Bu deneylerde kuantum mekaniğinin bir başka öngörüsü olan dolanık (entegre) durumlar kullanılmıştır. Bu tür deneyler,“gedanken experiments (düşünce deneyleri)”olarak adlandırılır. Kuantum mekaniğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. 2005, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RECENT DEVELOPMENTS IN INTERFERENCE and DIFFRACTION EXPERIMENTS and THEIR QUANTUM MECHANICAL EXAMINATIONS İlham BOLATO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Danışman : Prof.Dr.Ali Ulvi YILMAZER In this work, interference and diffraction experiments that are realized with photons and electrons in recent years have been explored. Which way interference experiments, delayed choice experiments have been observed with Mach-Zender interferometers. Quantum erasure and quantum entanglement concepts have also been observed in the view of quantum mechanics fundamentals. Nowadays, double slit diffraction experiments are repeated with high- developd quantum optics setups and dedectors. In the experiments, dedectors that can perceive the way of the quantum particle and quantum erasure that can erase this perception have been used. In these experiments, entanglement which is another form of quantum mechanics is used. These type of experiments are called“gedanken experiments (thought experiments)”and they made the quantum mechanics to be understantable better. 2005, 54 pages