Polimer reaktörüne jenerik model kontrolün uygulanması
The application of generic model control in polymerizatin reactor
  1. Tez No: 170010
  2. Yazar: ÖZNUR TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stiren polimerizasyonu, Kesikli reaktör, Generic' model kontrol, Styrene Polymerization, Batch Reactor, Generic Model Control
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Master Tezi POLİMER REAKTÖRÜNE JENERİK MODEL KONTROLÜN UYGULANMASI Öznur Tekin Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Gülay ÖZKAN Bu çalışmada, soğutma ceketli kesikli polimer reaktöründe, stirenin serbest radikalik polimerizasyon dinamiği ve on-line sıcaklık kontrolü teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Polimerizasyon reaksiyonu doğrusal olmayan özellik gösterdiği için doğrusal yaklaşım kullanmak etkinlik açısından elverişli değildir. Doğrusal olmayan proseslere doğrudan uygulanabilen bir kontrol stratejisi“GENERIC”model kontrol (GMC) olarak bilinir. Bu çalışmada Jenerik (Generic) model kontrol stratejisi, stirenin çözelti polimerizasyon reaksiyonunun gerçekleştiği kesikli bir reaktöre hem deneysel hem de teorik olarak uygulanmıştır. Bu yöntem, kontrol stratejisini geliştirmek anlamında en uygun proses modelini kullanma prensibine dayanmaktadır. Proses modeli kütle ve enerji korunum bağıntılarından çıkartılmıştır. Reaksiyonda açığa çıkan ısı kinetik bilgilerden ve on-line olarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Jenerik model kontrol sabitleri Ki ve K2, benzetim çalışmaları sonucunda hata kareleri integrali (İSE) değerine göre belirlenmiştir. Farklı optimum işletim koşullarında teorik kontrol çalışmaları yapılmış kontrolün etkinliği istenen dönüşüm ve set noktasını takip etmesine göre belirlenmiştir. Deneysel çalışmada on-line bilgisayar kontrollü soğutma ceketli kesikli bir reaktör kullanılmıştır. Çalışmalarda öncelikle dinamik deneyler yapılmıştır. Zamanla reaktör sıcaklığının değişimi, % dönüşüm ve viskozitece molekül ağırlığı değerleri elde edilmiştir. Farklı optimum koşullarda deneysel kontrol çalışmaları yapılmıştır. Sıcaklık kontrolü“generic”model kontrol ile gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle algoritma visual basic dilinde yazılmıştır. Kontrolün etkinliği set noktasını takip etme özelliğine göre belirlenmiştir. 2005, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE APPLICATION OF GENERIC MODEL CONTROL IN POLYMERIZATIN REACTOR Öznur TEKİN Ankara University Enstitute of Science and Techology Department of Chemical Engineering Supervisor Assoc. Prof. Gülay ÖZKAN In this study, the dynamic of the free radical polymerization of styren and on-line control of temperature in a cooling jacketed batch polymerization reactor were investigated theoretically and experimentally. Using linear approach isn't suitable in terms of activity since the polymerization shows non-linear characteristic. The control strategy which is directly applicable on non-linear process is known as 'Generic Model Control' (GMC). In this study GMC control strategy is applied on batch reactor both theoretically and experimentally. This method is based on the principle of most usable process model in order to improve the control strategy. The process model has been emerged from mass and energy preservation correlations. The heat emerged from the reaction has been estimated on-line from the reaction using the kinetic informations. GMC control parameters K, and K2 have been estimated by the integral square error (ISE) according to the result of simulation studies. Theoretical control studies have been carried out at different optimum conditions, the efficiency of the control has been determined accordance to the desired conversion and the tracking of the setpoint On-line controlled cooling jacketed batch rector has been used in experimental study. Previously dynamic experiments have been made. By the time, the change of reactor temperature, % transformation and viscosity molecular weight values have been obtained. Experiments have been made at different optimum conditions. The temperature control have been realized with 'Generic Model Control'. For this reason, die algorithm has been written with visual basic. The activity of control has been tested in accordance with following the set point 2005, 74 pages