Mamasın baraj gölü (Aksaray)'nün zooplankton faunası ve mevsimsel değişimi
Zooplanktonic fauna and seasonal changes of mamasın dam lake
  1. Tez No: 170049
  2. Yazar: CANAN GENCER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Dam Lake Mamasın, Aksaray
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MAMASIN BARAJ GÖLÜ (AKSARAY)'NÜN ZOOPLANKTON FAUNASI VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ Canan GENCER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Mamasın Baraj Gölü'nde Nisan 2002-Mart 2003 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada, gölde seçilen dört istasyondan su numuneleri alınmış; zooplankton faunası ve mevsimsel değişimi tespit edilerek gölün bazı fiziksel ve kimyasal analizleri de yapılmıştır. Göldeki zooplanktonik organizmaların sayısal (B/m3) olarak % 78'ini Rotifera, % 17'sini Cladocera ve % 5'ini Copepoda türlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Rotifera grubundan 32 tür, Cladocera grubundan 8 tür, Copepoda grubundan da 2 tür bulunmuştur. Rotifera grubu hem tür hem de türlere ait birey sayılan bakımından zooplanktonun önemli grubunu teşkil etmiştir. Toplam zooplanktonda; ilkbahar ve sonbahar aylarında belirgin bir artış, yaz ve kış aylarında belirgin bir azalma olduğu gözlenmiştir. 2005, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Mamasın Baraj Gölü, Aksaray
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ZOOPLANKTONIC FAUNA AND SEASONAL CHANGES OF MAMASIN DAM LAKE Canan GENCER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Ahmet ALTINDA? In this study, water samples were collected from four stations selected in the lake; the zooplanktonic fauna and seasonal changes with some physical and chemical properties of Mamasın (Aksaray) Dam Lake were investigated between April 2002 and March '2003. It was determined that zooplanktonic organisms are composed of 78% Rotifera, 17% Cladocera and 5% Copepoda. Rotifera, Cladocera and Copepoda were represented by 32, 8 and 2 species respectively. Rotifera was the most important grup in the zooplankton with respect to species numbers and number of individuals. A marked increase and decrease in total zooplankton was observed in spring-autumn and summer- winter respectively. 2005, 58 pages