Çocuk oyun alanlarında kullanılabilecek yeni oyun elemanları üzerine bir inceleme
A study on the new play elements to be used at the child's play ground areas
- Tez No: 170091
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİM PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Child's playground areas, play, material, design new play elements. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇOCUK OYUN ALANLARINDA KULLANILABİLECEK YENİ OYUN ELEMANLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME Hüseyin Barbaros ÇİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Halim PERÇİN Bu araştırmada ülkemizdeki çocuk oyun alanlarında kullanılan oyun elemanların malzeme, konstrüksiyon, renk, form, nitelikleri ve niceliklerinin çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimlerine uygunlukları araştırılmıştır. Üniversite öğretim üyelerinin, imalatçı firmaların, mevcut çalışmalardan, yabancı kataloglardan ve çeşitli literatürlerden yararlanılarak elde edilen bilgiler ile kullanılan elemanların eksiklikleri belirlenmiştir. Avrupa Birliğine giriş sürecinde olan ülkemizde çocuk oyun alanlarında kullanılan oyun elemanlarının maalesef yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır. T. S. E 'nin belirlemiş olduğu kriterler ile yabancı firmaların internette yayınladıkları kataloglar karşılaştırmalı olarak incelenerek ülkemizde kullanılabilecek yeni oyun elemanları örnekleri belirlenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda kriterler, düzeltmeler belirlenmiş ve gerekli yönlendirmeler ortaya koyulmuştur. 2005,116 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çocuk oyun alanları, oyun, malzeme, tasarım, yeni oyun elemanları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE NEW PLAY ELEMENTS TO BE USED AT THE CHILD'S PLAY GROUND AREAS Hüseyin Barbaros ÇİN Ankara University Institute of Master of Science Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Halim PERÇİN In this study, compatibility of materials, constructions, colours, forms, qualities and quantities of playing elements disposable in playgrounds for children in our country with their physical and mental development was studied. Incompleteness of these elements was determined through information obtained from the instructors at universities, manufacturers, previous studies, and various relevant literatures. It was concluded that these elements used in children's playgrounds were unfortunately not in sufficient level in our country of which is on the way of accession to the European Union. The criteria determined by the T.S.E (Institute for Turkish Standards) and the catalogues in internet were analyzed, the samples of new playing elements disposable in our country were identified comparatively, and the criteria, corrections, and necessary orientations were determined. 2005, 116 Pages