Schiff bazlarının termal yöntemlerle incelenmesi
Investigation of Schiff bases with thermal methods
- Tez No: 170090
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDÜLKADİR AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: TGA-DTA, DSC, Schiff bases, thermal analysis, differantial scanning calorimetry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SCHIFF BAZLARININ TERMAL YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Elif YORULMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Abdülkadir AKAY Bu çalışmada, 2-hidoksi-l-naftaldehit ve salisilaldehit ile orto, meta, para pozisyonlarında sübstitüe anilin ve amin türevleri arasında meydana gelen ON, ONO, ONNO ve ONONO tiplerinde 81 adet Schiff bazı sentezlendi. Bu Scbiff bazlarının termogravimetri, diferansiyel termal analiz ve diferansiyel taramalı kalorimetri yöntemleri ile termal davranışları incelendi. Elde edilen verilerle üzerinde çalışılan Schiff bazlarının erime sıcaklıkları, erime ışılan ve parçalanma sıcaklıkları rapor edildi. ON tipi salisilaldehit türevi Schiff bazlarında -Cl, -Br, -I, -OCH3, -N02 ve -CN sübstitüentlerinde erime sıcaklıklarının sıralamasının Te,p > Te_m > Te,0 şeklinde olduğu gözlendi. -F, -OH, -CH3 ve -COOH sübstitüentlerinde ise dağılımın bir zikzağa dönüştüğü bulundu. 2-Hidroksi-l-naftaldehit ile hazırlanan ON tipi Schiff bazlarında ise, -CH3, -CN, -Cl, -Br sübstitüelerde Te>p > Te,o > Ts>m; -OCH3 ve -OH'de Te,o > Te,p > Te,m şeklinde; -COOH sübstitüede ise Ty, > Tejn > Te,o şeklinde bir sıra olduğu görüldü. Erime ısılarında da benzer şekilde erime sıcaklıklarına paralellik bulunduğu gözlendi. -F, -Cl, -Br, -I, -CN sübstitüe Schiff bazlarında erime ısılarının büyüklüğünün sıralamasının erime sıcaklıklarındaki gibi olduğu, -OCH3, -CH3, -N02'da bu sıranın biraz değiştiği görüldü. 2005, 106 sayfa Anahtar Kelimeler : TGA-DTA, DSC, Schiff bazları, termal analiz, diferansiyel taramalı kalorimetri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF SCHIFF BASES WITH THERMAL METHODS Elif YORULMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Abdülkadir AKAY In this study, 81 Schiff bases in types ON, ONO, ONNO and ONONO were synthesized from 2-hydroxy-l-naphthaldehyde and salicylaldehyde with aniline and amine derivatives in positions ortho, meta and para. All these Schiff bases' thermal behaviours were investigated with thermogravimetry, differantial thermal analysis and differantial scanning calorimetry methods. From observed data, Schiff bases' melting points, melting heats and decomposition temperatures were reported. In ON type salicylaldehyde derivative Schiff bases for -CI, -Br, -I, -OCH3, -NO2 and -CN substituents T^p > Tm^, > Tm,0 order was observed for melting points. For -F, -OH, -CH3 and -COOH substituents a distrubution was observed like a zigzag. Also, in ON type Schiff bases with 2-hydroxy-l-naphthaldehyde, for -CH3, -CN, -CI, -Br substituents T^p > T^o > T^n,; for -OCH3 and -OH substituents Tm,0 > Tm,p > Tm^; for -COOH substituents T^ > Tm,m ^^ order was reported. For melting heats, a similar order was indicated like melting points. For -F, -CI, -Br, -I, -CN substituted Schiff bases this order was same with melting points' order, but for -OCH3, -CH3, -NO2 this order was changed a little. 2005, 106 pages