Meteorolojik parametreler ışığında Ankara iklimindeki farklılıkların peyzaj mimarlığı açısından incelenmesi
A study on the differencies of climate of Ankara in the light of meteorological parameters from the view of landscape architecture
- Tez No: 170092
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, iklim farklılıkları, Ankara, kentleşme, açık-yeşil alan, Climate change, climate difference, Ankara, urbanisition, green area
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi METEOROLOJİK PARAMETRELER IŞIĞINDA ANKARA İKLİMİNDEKİ FARKLILIKLARIN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ Ali Emrah GÜMÜŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Yalçın MEMLÛK Bu çalışmada, son yıllarda yol açabileceği olumsuz etkilerle tüm dünya kamuoyunun dikkatini çeken iklim değişikliği konusu, küresel konumuyla beraber kentleşme olgusu içerisinde kentleşme oranının getirdikleri de göz önüne alınarak açıklanmıştır. Örnek kent olarak, Türkiye içerisinde en hızlı kentleşme oranına sahip şehirlerimizden Ankara seçilmiştir. Çalışmada öncelikle kentleşme, iklim ve yeşil-açık alan kavranılan Ankara kentindeki gelişim ve değişimleriyle beraber ortaya konmuş ve daha sonra birbirleriyle ilişkilendirilerek etkileşimleri irdelenmiştir. Kentleşme oranım ortaya koyabilmek için literatür taraması dışında D.I.E. kurumundan alman kentleşme kriterlerine ilişkin istatistiklerin analizi kullanılmıştır. İklimsel farklılıklar yanında kentleşme oranındaki artışın iklimsel değişikliğe olan etkisini karşüaştınlabilir bir şekilde ortaya koyabilmek amacıyla gerek plansız kentleşmenin gerekse iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin daha üst düzeyde görüldüğü 90'lı yıllar öncesi ve sonrası olarak iki seri oluşturulmuştur. Bu iki serinin iklimsel değerlerinin karşılaştırılması sonucunda 1990 yılından sonra meteorolojik parametrelerde insan etkisi sonucu olumsuz etkiler oluştuğu gözlemlenmiştir. Ayrıca yine söz konusu yıllar itibariyle Ankara ilinin açık-yeşil alan analizi yapılmış, bu alanlar üzerinde daha önce yapılan meteorolojik çalışmaların sonuçlarına yer verilmiş ve genel olarak açık-yeşil alanların kent içerisinde doğru bir şekilde planlanamaması sonucu olumlu etkilerini tam olarak ortaya koyamadıktan tespit edilmiştir. 2005, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE DIFFERENCES OF CLIMATE OF ANKARA IN THE LIGHT OF METEOROLOGICAL PARAMETERS FROM THE VIEW OF LANDSCAPE ARCHITECTURE Ali Emrah GÜMÜŞ Ankara University Graduate School of Naturcl and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervision ProfDr. Yalçın MEMLUK In this thesis, the climate change matter which has taken account by public with its possible effects, is described with its global position and urbanisition. Additionally, urbanisition ratio is also considered in this thesis. Ankara which has one of the fastest urbanisition ratio in Turkey, is selected as sample. In this thesis, firstly, urbanisition, climate and open-green spaces consents are brought up with their developments and varitions in Ankara and then, the interaction of these consepts are connected to eachother for investigating the interactions. For bringing up the urbanisition ratio, the statistics which shows the urbanisition criterions are gathered from D.İ.E., in addition to literature scanning. Besides, climatological differences, for bringing up the effects of increase of urbanisition ratio to climatological changes, the time period is studied on as two series. These two series are determined according to climate change level and urbanisition without planning. In this consept; the first serie is considered as the years which covers the period before 1990s and the second one is considered as the time period after 1990s to years of 2003. After comparision of the climatological values of these 2 series, it is brought up that the abnormal effects had been formed by human being after 1990s. Besides, for the mentioned period, the green area analysis was studied for Ankara, the past studies on meteorological studies for these areas was included. As a result, it is determined that because of wrong location of open-green spaces, it can not bring up its positive effects completely. 2005, 55 pages