Bir sanayi kuruluşunda dış mekan tasarımı örneği
The outdoor design applications of an industrial building
  1. Tez No: 170164
  2. Yazar: DİDAR YEŞİLÇUBUK GÜLCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSEL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İş parkı, peyzaj tasarımı, çevre düzenleme, verimlilik ve çevre, endüstri psikolojisi, motivasyon, Business Park, Landscape Design, Environmental Design, Productivity and Environment, Industry Psychology, Motivation 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİR SANAYİ KURULUŞUNDA DIŞ MEKAN TASARIMI ÖRNEĞİ Didar YEŞİLÇUBUK GÜLCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Aysel ODABAŞ USLU Bu tez kapsamında;“İş parkı”-“business park”kavramının anlamı, içeriği, önemi ve iş parkı tasarımındaki kuramsal temeller, yurtdışında uygulanan deneyimler incelenerek, Türkiye'de iş parkı kavramı kriterlerine uyan kuruluş olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda tez çalışmasında insanın verimli bir şekilde çalışmasıyla ilgili olarak endüstri psikolojisi, insan kaynakları yönetimi, motivasyon kavramı gibi temel bilgilere de yer verilmektedir. Elde edilen tüm veriler ışığı altında Ankara'da yer alan, ayakkabı-bot ve tekstil üzerine üretim yapan YAKUPOĞLU ve YDS adlı sanayi kuruluşları örneklerinde iş parkı tasarımı üzerine bir deneme yapılmıştır. İş parkı kavramı, sanayi kuruluşlarında iş için gerekli ortamlarla birlikte, sanayi kuruluşu ortamında biraraya gelen işveren, işçi ve müşteri gibi farklı konumlardaki insanların gereksinimlerini karşılamak amacıyla tasarlanmış rahatlatıcı, dinlendirici, eğlendirici vb. mekanlarla iş ve rekreasyon alanları biraraya getirilmesini içerir. Bu çalışmada; peyzajın insan üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak suretiyle çalışanların işlerini sevmeleri ve benimsemeleri sonucu verimliliğin arttırılması hedeflenerek Yakupoğlu ve YDS kuruluşlarına ait dış mekanlar bir“iş parkı”yaratacak biçimde peyzaj tasarımı yapılmıştır. Tez; sanayi kuruluşlarında üretim sırasında açığa çıkan atık malzemelerin oluşturduğu çirkin görüntülerin ve çevreye verilen zararların engellenmesi amacıyla alınan önlemleri, sanayi kuruluşuna ait yapıların ve sanayi kuruluşu bahçelerinin, sanayi kuruluşlarının kurulduğu alanların peyzaj özellikleriyle bütünleştirilerek çirkin fabrika imajının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları içermektedir. 2005, 112 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE OUTDOOR DESIGN APPLICATIONS OF AN INDUSTRIAL BUILDING Didar YEŞÎLÇUBUK GÜLCAN Ankara University Graduate Scool of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aysel ODABAŞ USLU In this thesis study,“business park”, its importance and theoretical fundamentals of business-park designing and as well as business park applications in abroad was investigated and it is aimed to determine the presence of any company which agrees with the business park criterias in Turkey. Furthermore, this study includes basic information such as industry psychology, human resources management, motivation concept used for efficient working. Based on the obtained information and data, a practical application was performed at Yakupoğlu and YDS“ companies producing shoe-boot and textile goods in Ankara. The concept of business-park consists of combining places such as comfortable, relaxing, entertaining spaces designed for the needs of employees', employers', and customers' who come together in a working place, and production and recreations areas. Moreover, by using the positive impacts of landscape on people, a landscape design was performed as a business-park at the outdoors of ”Yakupoğlu“ and ”YDS" industrial companies in order to increase working efficiency of employees. This thesis contains studies to change the bad image of plants through combining the precautions to prevent the bad image caused by the industrial wastes, and precautions against environmental damage, with the landscape characteristics of factory buildings, gardens and the plant area. 2005, 112 page