Kavun rizosferinden elde edilen floresan Pseudomonas ve Bacillus SPP.'nin kavun fusarium solgunluğu üzerine etkileri
Effects of fluorescent Pseudomonas and Bacillus SPP. obtained from melon rhizosphere on fusarium wilt of melon
  1. Tez No: 170165
  2. Yazar: ERÇİN OKSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KUDRET ERZURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fluorescent Pseudomonas, Bacillus, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, melon
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAVUN RİZOSFERİNDEN ELDE EDİLEN FLORESAN PSEUDOMONAS VE BACILLUS SPP.'NİN KAVUN FUSARIUM SOLGUNLUĞU ÜZERİNE ETKİLERİ Erçin OKSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kudret ERZURUM Kavunda Fusarium oxysporum £sp. melonis'in neden olduğu Fusarium solgunluğuna karşı floresan Pseudomonas ve Bacillus spp. ile biyolojik mücadele olanaklarının araştırıldığı bu çalışmada, Ankara ili Kazan, Kalecik, Şereflikoçhisar, Beypazarı ve Ayaş ilçelerindeki kavun tarlalarındaki sağlıklı kavun bitkilerinin rizosferlerinden 141 Bacillus ve 46 floresan Pseudomonas spp. izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan tesadüfi olarak seçilen 25 adet Bacillus ve 21 adet floresan Pseudomonas izol atının kavun Fusarium solgunluğuna etkileri kontrollü koşullarda araştırılmıştır. Bu izolatlardan 4 Bacillus (Bl 1-B, KZ31-B, B23-B, KZ26-B) ve 12 floresan Pseudomonas izolatı (B22-P, KZ46-P, A43-P, A44-P, KZ14-P, KZ44-P, A49-P, Ş35-P, KZ43-P, Ş13- P, Ş39-P, K10-P) etkili bulunmuştur (p>0.05). Aynı izolatlarla yapılan in vitro denemelerde ise, denemeye alman 46 izolatın tümü Fusarium oxysporum f.sp. melonis' in koloni gelişmesini engellemiştir (p>0.05). 2005,74 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Floresan Pseudomonas, Bacillus, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, kavun.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EFFECTS OF FLUORESCENT PSEUDOMONAS AND BACILLUS SPP. OBTAINED FROM MELON RHIZOSPHERE ON FUSARIUM WILT OF MELON ERCİN OKSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Supervisor Asst. Prof. Dr. Kudret ERZURUM The aim of this research was to investigate biological control possibilities of Fusarium wilt of melon caused by Fusarium oxysporum f.sp. melonis with flourescent Pseudomonas and Bacillus spp. Totally 141 Bacillus spp. and 46 fluorescent Pseudomonas isolates were obtained from rhizospheres of healthy melon plants taken from fields in Kazan, Kalecik, Şereflikoçhisar, Beypazarı and Ayaş provinces of Ankara. Twenty five Bacillus and 21 fluorescent Pseudomonas isolates were selected randomly and their effects against Fusarium wilt of melon was investigated under controlled conditions. Among these isolates 4 Bacillus ((Bll-B, KZ31-B, B23-B, KZ26-B)) and 12 fluorescent Pseudomonas (B22-P, KZ46-P, A43-P, A44-P, KZ14-P, KZ44-P, A49-P, Ş35-P, KZ43-P, Ş13-P, Ş39-P, K10-P) were found to be effective (p>0.05). In in vitro studies were conducted with the same isolates, all of the 46 isolates inhibited colony growth of Fusarium oxysporum £sp. melonis. 2005, 74 pages