Milli parkların ABD'deki ve Türkiye'deki örneklerinin karşılaştırılması ve temel planlama ilkelerinin belirlenmesi
Identifying the basic planning principles of national parks by comparing the understandings in USA and Turkey
  1. Tez No: 170163
  2. Yazar: GÜRKAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN MEMLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: National parks, national park planning, planning principles
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MÎLLÎ PARKLARIN ABD'DEKİ VE TÜRKİYE'DEKİ ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE TEMEL PLANLAMA İLKELERİNİN BELİRLENMESİ Gürkan YÜCEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yalçın MEMLÛK Bu çalışmada milli parkların temel planlama ilkelerinin saptanması amaçlanmıştır. Öncelikle Türkiye ve ABD'deki milli parklar incelenerek bu ülkelerde birbirine kaynak değerleri açısından benzeyen birer milli park seçilmiş ve bu parklarda nasıl bir planlamaya gidildiği araştırılmıştır. Sonuçta ABD'de ve Türkiye'de uygulanan planlama yöntemleri incelenerek bir elemeye tabi tutulmuş ve elde edilen ilkeler, Türkiye'de bundan sonra yapılacak olan milli park planlamalarında kullanılabilecek temel planlama ilkeleri olarak sunulmuş, mevcut sorunlara çözümsel öneriler getirilmiştir. 2005, 106 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Milli parklar, milli park planlaması, planlama ilkeleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis IDENTIFYING THE BASIC PLANNING PRINCIPLES OF NATIONAL PARKS BY COMPARING THE UNDERSTANDINGS IN USA AND TURKEY Gürkan YÜCEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof Dr. Yalçın MEMLUK In this study, it has been aimed to determine the main planning principles of national parks. First, two national parks has been chosen from USA and Turkey which are compatible about their resource values and the planning ways of these parks has been researched. As a result, the national park planning methods being used in USA and Turkey are examined and after an elimination, obtained principles are presented as the main planning principles which can be used in future plannings in Turkey, solution proposals for existing problems are brought up. 2005, 106 pages