Kilis ili merkez ilçede üzüm yetiştiren işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of the grape farms in central district of Kilis province
- Tez No: 170190
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN ERAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm, üzüm yetiştiriciliği, ekonomik analiz
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİLİS İLİ MERKEZ İLÇEDE ÜZÜM YETİŞTİREN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ Esra DAĞLIOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN Bu çalışmanın amacı, Kilis ili Merkez ilçede üzüm yetiştiren işletmelerin ekonomik analizini yaparak, bu işletmelerin ekonomik yapılan ile yıllık faaliyet sonuçlarım ortaya koymak, üzüm üretim masrafları ve birim ürün maliyetlerim" hesaplamaktır. Araştırmada seçilen 63 işletme, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Söz konusu işletmeler 1-10 dekar, 11-20 dekar ve 21 hektar ve daha fazla bağ arazisine sahip işletmeler olmak üzere 3 büyüklük grubuna ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerin ortalama işletme genişliği 34,44 da olup, bunun % 63,81 'ini bağ arazileri oluşturmaktadır. İncelenen işletmelerde yabancı işgücüne ödenen ortalama ücret 1 1 19,32 YTL 'dir. İncelenen işletmelerde okur yazarlık oranı erkeklerde % 88,05 olup, kadınlarda % 76,28'dir. Aktif sermaye 86199,35 YTL olup, bunun % 93,63'ünü çiftlik sermayesi, % 6,37' sini ise işletme sermayesi oluşturur. İncelenen işletmelerde işletme basma sabit masraflar 251,08 YTL, değişen masraflar 1614,07 YTL bulunmuştur. Dekara düşen saf hasıla miktarı 61,38 YTL, dekara düşen tarımsal gelir ise 61,79YTL'dır. 21 -+ dekar genişliğine sahip iletmelerde saf hasıla, tarımsal gelir diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. İncelenen bağcılık işletmelerinde 1 kg üzüm maliyeti 28,76 Ykr'dir. 2005, 83 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ECONOMIC ANALA YSIS OF THE GRAPE FARMS IN CENTRAL DISTRICT OF KİLİS PROVINCE EsraDAGLIOGLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor : Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN The aim of this research study is to make the economical analaysis of grape farms in central district of Kilis province, to display annual activity results and economic structure of farms and to account of expenditure of grape production and unit cost of product. In this research, selected 63 farms have been determined by accidental sampling method. These farms are separated into three group as; 1-10 da, 11-20 da, 21- + da According to the research results in analysed farms the avarage landuse is 34,44 tsm (thousand square meters), in which 63.81 percent of them are the vineyards. The avarage cost which is payed to foreign labour is 1119,32 YTL. İn this research rate of litreracy is 88,07 % for men, and 76,28 % for women. Akctive capital which including farm capital and operating capital, is 86199,35 YTL. Farm capital forms 93,63 % of active capital. In analysed farms, fixed expenses is 251,08 YTL, varying expenses is 1614,07 YTL. In 21-+ da group, net return and farm income are determined higher than the other groups. At the end of the resaerch cost of the one kilogram grape is determined as 28,76Ykr. 2005, 83 pages Key Words : Grape, growing grape, economic analaysis 11