GSM (900/1800 MHz) yayınlarının kapsama analizi ve modellemeler
The coverage analysis and models for GSM (900/1800 MHz)
- Tez No: 170208
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GSM, Baz istasyonu, Kapsama alanı, Okumura-Hata modeli, GSM, Base station, Coverage area, Okumura-Hata model. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GSM (900/1 800 MHz ) YAYINLARININ KAPSAMA ANALİZİ VE MODELLEMELER Öznur TOPTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ömer YAVAŞ Yapılan bu tez çalışmasında, Ankara'nın Tandoğan, Eryaman semtleri ve ODTÜ arazisinde belirlenen GSM baz istasyonlarının elektrik alan şiddet değerleri ölçülerek, bu baz istasyonlarından yayınlanan sinyallerin etkin olarak alındığı alıcı noktalarının belirlenmesi suretiyle kapsama alanı analizi yapılmıştır. Alıcı, coğrafi konum belirleme cihazı ve diz üstü bilgisayardan oluşan ölçüm düzeneğinde baz istasyonlarının elektrik alan şiddet değerleri ölçülmüştür. Coğrafi konum belirleme cihazı GPS ile belirlenen farklı konumlarda, EB-200 alıcısı ile elektrik alan şiddet değerleri ölçülüp, veriler diz üstü bilgisayara aktarılarak ölçüm değerleri elde edilmiştir. Ölçüm verileri Telekomünikasyon Kurumu'nda kullanılan SMS programında Okumura-Hata yayılım modelinin uygulanmasıyla elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. SMS programında Walfisch-ikegami modeli ile ilgili gerekli bileşenler bulunmadığından Walfisch-ikegami yayılım modeli teorik olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda arazi engebesini dikkate almayan Okumura-Hata modelinin, yansıma ve saçılmaların çok olduğu Tandoğan semtinde gerekli düzeltmelerin yapılması ile geçerli olabileceği, ODTÜ arazisi ve Eryaman semti gibi verici ve alıcı arasındaki engellerin çok fazla kayba neden olduğu, yansıma ve saçılma etkilerinin düşük olduğu bölgelerde uygulandığında ise doğru değerlere ulaşılamayacağı sonucuna varılmıştır. 2005, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE COVERAGE ANALYSIS AND MODELS FOR GSM(900/1 800MHz) Öznur TOPTAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Engineering Supervisor : Prof.Dr. Ömer YAVAŞ In this study, coverage analysis has been done for the base stations selected within the Tandoğan and Eryaman districts and within the METU ground of Ankara by measuring their electric fields and in this way by determining the points where the radiated signals are received effectively. A measurement set up consisting of a receiver, a Global Positioning System (GPS) and a laptop computer has been used to carry out the electric field strength measurement of these base stations. At different locations which are determined by using GPS, the electric field strength values of GSM base stations are measured via EB-200 receiver and they are transferred to the laptop computer. Measurement values are compared with the values obtained by using the SMS program with the application of the Okumura- Hata propagation model currently in use Telecommunication Authority. Since the SMS program does not contain the necessary components related with the Walfisch-ikegami model, the Walfisch-ikegami propagation model is studied the theoretically. As a result it is concluded that Okumura-Hata model that ignores the land obstacles can be valid in Tandoğan district, there are ample reflections and scatterings, with the inclusion of necessary corrections whereas if it is applied to regions where the obstacles between the transmitter and the receiver cause too much losses with little reflection and scattering effects, like METU ground and Eryaman district, correct results can not be obtained. 2005, 89 pages