Magnezyumun sulu ortamlardaki korozyonu
The magnesium corrosion in aqueous media
- Tez No: 170231
- Danışmanlar: PROF.DR. ABBAS AKSÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, korozyon, inhibitor, lantanit bileşikleri, borat, fosfat, molibdat ve tungustat, Magnesium, corrosion, inhibitor, lanthanide compounds, borate, phosphate, molybdate and tungustate
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MAGNEZYUMUN SULU ORTAMLARDAKİ KOROZYONU Seda DÖNMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT Bu çalışmada, saf magnezyumun sulu ortamdaki korozyonuna fosfat, seryum, lantanyum, tungustat ve molibdatın etkisi potansiyel-zaman, akım-potansiyel ve AC- empedans teknikleriyle incelenmiştir. Magnezyum elektrot, her deneyden önce zımparalanıp, distile su ile temizlenip, elektrot yüzeyi 20 sn HC1 çözeltisinde bekletildikten sonra yukarıda belirtilen anyon ve katyonları içeren çözeltilere daldırılmıştır. 3 dakika ve lsaat arasındaki çeşitli sürelerde bekletilip oluşturulan kaplamaların magnezyumun korozyonuna etkisini gözlemek için pH'ı 8.75 olan borat çözeltisindeki ve İN NaCl çözeltisindeki korozyon karakteristikleri belirlenmiştir. Ayrıca, çözeltilerin kombine kaplamalarıda yapılıp, borat tamponundaki magnezyum metalinin korozyon hızına etkisi de incelenmiştir. Deneyler, kaplama koşullarına bağlı olarak yüzeyde farklı yapıların oluştuğunu göstermiştir. Empedans diyagramlarındaki değerlere göre, metal/çözelti ara yüzeyinin eşdeğer devreleri verilmiştir. 2005, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Seda DÖNMEZ THE MAGNESIUM CORROSION IN AQUEOUS MEDIA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr.A. Abbas AKSÜT In this study, effects of phosphate, cerium, lanthanum, tungustate and molybdate on the corrosion of pure magnesium in aqueous media have been investigated by OCP, current-poteantial and AC-impedans techniques. Before every experiment, the electrode surface was polished and then cleaned in distilled water. After the exposed surface was pre treated with HC1 solution for 20s, the electrode was immersed in the above mentioned anions and cations containing solutions. The corrosion protection afforded by these solutions conversion coatings formed on pure magnesium for several immersion times between 3 min and 1 hour, have been studied in a pH 8.75 borate solution and IN NaCl solution. The corrosion characteristic have been determined. Furthermore, the effects of combined coatings formed on the surface by using the solutions on corrosion rates have been investigated in borate solution. The experiments showed that the different layers were formed on the surface were depending on the conditions of coating. According to all impedance data, equivalent electrical circuits of metal/solution interfacial were proposed. 2005, 80 paper