Kaliksarenler kullanılarak iyon-seçici elektrot hazırlanması
Preparation of ion-selective electrode by using calix[4]arene
  1. Tez No: 170230
  2. Yazar: SİBEL EROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Potansiyometri, iyon-seçici elektrotlar, kaliks[4]aren, gümüş (I) iyonu, Potantiometri, ion-selective electrodes, calix[4]arene, silver (I) ion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KALİKSARENLER KULLANILARAK İYON-SEÇİCİ ELEKTROT HAZIRLANMASI SlBEL EROL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Esma KILIÇ Yeni sentezlenen bir kaliks[4]aren bileşiği olan 5,ll,17,23-te/t-butil-25,27-metoksi- 26,28-bis(potasyumksantato)etoksikaliks[4]arene dayanan yeni gümüş iyon-seçici PVC membran ve PVC kaplı grafit elektrot geliştirildi. PVC membran elektrot, geniş konsantrasyon aralığında (l.OxlO'M.OxlO“6 M) 57,7 ± 1,5 mV/p[Ag] eğimle; PVC kaplı grafit elektrot ise (1,0x1 0”2- 1,0x1 0"5 M) konsantrasyon aralığında 54,7 mV/p[Ag] eğimle Ag(I) iyonlarına Nernstian cevap gösterdi. Elektrotlar oldukça hızlı cevap süresine sahiptir (~10,0 s) ve potansiyellerinde hiçbir değişim olmadan PVC membran elektrot 60 gün, PVC kaplı grafit elektrot ise 22 gün süreyle kullanılabilmektedir. Önerilen elektrotlar, Pb(II), Cd(II), Co(II), Zn(II), Cu(II), Ni(II), Sr(II), Mg(II), Ca(n), Li(I), K(I), Na(I), NHUCI) iyonlan varlığında Ag(I) iyonlarına yüksek seçicilik gösterirler ve pH 2,0-6,0 arasında kullanılabilirler. Sadece Hg(II)'nin bozucu etki yaptığı bulundu. Elektrotlar, klorür, bromür ve iyodür iyonlarının potansiyometrik titrasyonlarında indikatör elektrot olarak başarıyla kullanıldılar. 2006, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PPREPARATION of ION-SELECTIVE ELECTRODE by USING CALLX[4]ARENE SİBEL EROL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Esma KILIÇ New PVC membrane and PVC coated grafite potentiometric sensors for Ag (I) ion based on a recently synthesized calix[4]arene compound of 5,ll,17,23-tetra-te?t-butyl- 25,27-metoxy-26,28-bis(potasyumksantato)etoxycalix[4]arene are developed. The electrodes exhibit a Nernstian response for Ag(I) ions over a wide concentration range (1.0xl0“2-1.0xl0”6 M) with a slope of 57.7 ±1.5 mV/p[Ag] for PVC membrane electrode and (1.0x10“ -1.0x10”M) concentration range with a slope of 54.7 mV/p[Ag] for PVC coated grafite electrode. They have a relatively fast response time (~10 s) and can be used for at least 60 days for PVC membrane electrode, 22 days for PVC coated grafite electrode without any considerable divergence in potentials. The proposed electrodes show high selectivity towards Ag(I) ions over Pb(II), Cd(II), Co(II), Zn(II), Cu(II), Ni(II), Sr(II), Mg(II), Ca(II), Li(I), K(I), Na(I), NEUCI) ions and can be used in a pH range of 2.0-6.0. Only interference of Hg(II) is found. They are successfully used as an indicator electrode in potentiometric titration of chloride, bromide and iodide ions. 2006, 87 pages