Türkiye'de yetiştirilen çeltik (Oryza sative L.) çeşitlerinde genetik farklılığının oryzin elektroforegramı yöntemi ile belirlenmesi
Determination of genetic diversty in Turkish rice (Oryza Sativa L.) cultivars by oryzin electrophoregram method
  1. Tez No: 170237
  2. Yazar: SEYRAN SAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYRAN SAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltik (Oryza sativa L.), elektroforesiz, genetik farklılık, Rice (Oryza sativa L.), electrophoresis, genetic diversty
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN ÇELTİK (Oryza sativa L.) ÇEŞİTLERİNDE GENETİK FARKLILIĞIN ORYZİN ELEKTROFOREGRAMI YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ Seyran SAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Murat ÖZGEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknoloji laboratuvarında yapılan bu araştırmada bitki materyali olarak Türkiye'de geniş alanlarda yetiştirilen 15 çeltik çeşidi kullanılmıştır. Oryzin analizlerinde değiştirilmiş Poliakrilamid jel elektroforezi (PAGE) yöntemi uygulanarak; oryzin örneklerinin hazırlanmasında 5 M asetik asit çözeltisi, tampon çözeltilerinin hazırlanmasında alüminyum laktat ve laktik asit çözeltisi, boya çözeltisinin hazırlanmasında CBBR 250 ve TCA, seyreltme çözeltisinde methyl green'den yararlanarak çalışma yürütülmüştür. Elektroforez işleminde ise jellerin hazırlanmasında; akrilamid, bisakrilamid ve askorbik asit karışımı uygulanmış örnekler jele yüklenerek koşturulmuş, jel boyama ve yıkama işleminden sonra standart bir ıskala ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda çeşitler melez gruplarına göre 4 grup altında incelenmiştir. Buna göre; 'Delta Melez Grubu'nda; Ergene, Meriç ve İpsala çeşitlerinde; 'Baldo Melez Grubu'nda; Baldo, Trakya ve Kargı çeşitlerinde; 'Rocca Melez Grubu'nda; Rocca, Serhat 92, Sürek 95 ve Osmancık 97 çeşitlerinde; 'Diğer Melez Grubu'nda ise; Gönen, Krsnodarsky-424, Neğiş, Ribe ve Veneria giren çeşitlerinde ise birbirinden farklı bantlar gözlenmiştir. Çeşitlerin bu depo proteinlerinin özelliklerinden yararlanarak çeşit geliştirme ve yeni çeşitlerin elde edilmesinde ve eskileriyle karşılaştırılmasında, çeşit karışıklığının belirlenmesinde önemli kolaylıklar sağlanabilir. 2005, 66 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF GENETIC DIVERSITY IN TURKISH RICE (Oryza sativa I.) CULTIVARS BY ORYZIN ELECTROPHOREGRAM METHOD Seyran SAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. A. Murat ÖZGEN The identification of the genetic difference in the variety of rice grown via oryzin elektroforegram in Turkey 1 5 kinds of rice grown extensively in Turkey as the material of plant have been utilized in this research fulfilled at the laboratory of Ankara University, Faculty of Agriculture, The Department of Plants. This research has been fulfilled by benefiting from the methyl green in the proceeding of liquid solution, CBBR 250 and TCA in the preparation of liquid of paint, aluminum lactate and lactic acid liquid in the preparation of tampon liquid, 5 M asetic acid liquid in the preparation of oryzin samples and poylacrylamide gel elektrophonesis altered in the analysis of oryzins. The samples mixed acrylamide; bisacrylamide and ascorbic acid have been implemented in the process of electrophonesis, and it has been evaluated by a standart scale after the operation of gel paint and wash. At the end of the research, the varieties have been observed under 4 groups. In the group of Delta Melez ; Ergene, Meriç and İpsala; in the group of Baldo Melez; Baldo, Trakya and Kargı, in the group of Rocca, Rocca, Serhat 92, Sürek 95 and Osmancık 97, in the other groups; Gönen, Krsnodarsk-424, Neğiş, Ribe and Veneria. When compared with the proteins which can be formed with the old, it may provide some opportunities to identify the complex of varities. 2005, 66 pages