Humik asit uygulama zamanı ve dozlarının aspir (Carthamus tinctorius L.)'de verim, verim öğeleri ve yağ oranına etkisi
The effect of different application dates and doses of humic acids on yield, yield components and oil ratio of safflower (Carthamus tinstorius L.)
- Tez No: 170238
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aspir {Carthamus tinctorius L.), humik asit, doz, uygulama zamanı, verim, yağ oram, Safflower {Carthamus tinctorius L.), humic acid, dose, application date, yield, oil ratio
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HUMİK ASİT UYGULAMA ZAMANI ve DOZLARININ ASPİR (Carthamus tinctorius L.)'DE VERİM, VERİM ÖĞELERİ VE YAĞ ORANINA ETKİSİ Can Devin İÇEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Celâl ER Araştırma 2003 yılında, tarla ve sera koşullarında humik asit uygulama zamanı ve dozlarının aspir bitkisinde verim ve yağ kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede bitki materyali olarak Dinçer 5-118 aspir çeşidi kullanılmış olup; humik asit olarak Delta plus +15 uygulanmıştır. Tarla denemesinde uygulama zamanları (Zı= Ekimden önce toprağa, Z2= Çıkıştan sonra 4-5 yapraklı devrede, Z3= Sapa kalkmadan önce) ana parsellere, uygulama dozları (0, 6, 12 ve 18 g/da) alt parsellere gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Sera denemesinde, kontrol, 60, 120 ve 180 g/100 kg tohum olacak şekilde ayarlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sera denemesinde, en yüksek kök uzunluğu 13.55 cm ile 1 80 g humik asit uygulamasından elde edilmiştir, en yüksek fide kök ağırlığı 0.22 g ile 120 ve 180 g humik asit uygulamalarından elde edilmiştir, en yüksek kök fırın kuru ağırlığı 0.09 g ile 120 ve 180 g humik asit uygulamalarında saptanmıştır. Tarla denemesinde, en yüksek bitki boyu Z2=Çıkıştan sonra 4-5 yapraklı devrede, 63.4 cm ile 6 g/da humik asit uygulamasında belirlenmiştir, bitkide en yüksek tane verimi Z2= Çıkıştan sonra 4-5 yapraklı devrede, 10.47 g/bitki ile 12 g/da humik asit uygulaması yapılmış parsellerden elde edilmiştir. En yüksek dekara tane verimi Z2= Çıkıştan sonra 4-5 yapraklı devrede, 135.33 kg/da ile 12 g/da da humik asit uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek yağ oranı Z\= Ekimden önce toprağa, % 48.0 ile 12 g/da humik asit uygulamasından elde edilmiştir. 2004, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT APPLICATION DATES AND DOSES OF HUMIC ACIDS ON YIELD, YIELD COMPONENTS AND OIL RATIO OF SAFFLOWER (Carthamus tinctorius L.) Can Devin İÇEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Celâl ER The research was carried out to determine the effect of application dates and doses of humic acids on yield and oil ratio of safflower in field and greenhouse conditions in 2003. Dinçer 5- 118 safflower variety was used as test plant in experiment; Delta plus +15 was applied as humic acids. In the field trial, application dates (Zi=Application to soil before sowing, Z2=The stage with 4-5 leaves, Z3=Before jointing stage) were practiced to main plots, applications doses (0, 60, 120 and 180 g/ha) were practiced to sub plots. The experiment was conducted using randomized complete block design with three replications. In the greeenhouse trial, humic acid applicated as control, 60, 120 ve 180 g/ 100 kg seed. According to the results of the study in the greenhouse trial, the highest root height (13.55 cm) was obtained at the 180 g humic acids application, the highest seedling root weight (0.22 g ) was obtained at the 120 and 180 g humic acids applications, the highest root oven dry weight (0.09 g) was obtained at the 120 and 180 g humic acids applications. In the field trial, the highest plant height Z2= The stage with 4-5 leaves, (63,4 cm) was determined at the 60 g/ha humic acids application, the highest seed yield Z2= The stage with 4-5 leaves, (10.47 g/plant) was obtained at the 120 g/ha humic acid application. The highest seed yield per hectare, Z2= The stage with 4-5 leaves, (1353,3 kg/ha) was obtained at the 120 g/ha humic acids application. The highest oil ratio (Zi=Application to soil before sowing) (% 48) was obtained at the 120 g/ha humic acids application. 2005, 70 pages