Türkiye'de yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinin genetik çeşitliliğinin ISSR tekniği ile saptanması
Determination of the genetic diversitybetween some rice varietiesdeveloped in Turkey using ISSR technique
- Tez No: 342605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oryza sativa, Çeltik, ISSR-PCR, Genetik Çeşitlilik, Oryza sativa, Rice, ISSR-PCR, Genetic Diversity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye?de geliştirilen 28 çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinin genetik çeşitlilik seviyeleri ISSR markırları kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada 20 adet ISSR primeri kullanılmış ve 217'si polimorfik toplam 268 bant elde edilmiştir. Oluşan bantların büyüklükleri 250 bp ile 2500 bp arasında değişmiştir. Primerlerin oluşturduğu bant sayıları 5-22 arasında olup primer başına ortalama bant sayısı ise 13.4 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bantlar var (1) ya da yok (0) şeklinde değerlendirilmiş ve NTSYS Pc 2.0 programı kullanılarak benzerlik matrisi ve UPGMA tekniğine göre dendrogram oluşturulmuştur. Primerlerin hepsi polimorfizm göstermiştir. Primerlerin polimorfizm yüzdeleri %40.00 ile %94.12 arasında değişmiş, ortalama polimorfizm ise %80.97 olarak bulunmuştur. Polimorfizm Bilgi İçeriği (PBİ) değerleri 0.274 ile 0.374 arasında değişmiş ve ortalama değeri 0.347 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda birbirine en çok benzeyen çeşitler Efe ve Hamzadere (0.856) , birbirine en az benzeyen çeşitlerin ise Demir ve Bafra Yıldızı (0.395) çeşitleri olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın devam etmekte olan çeltik ıslah çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the genetic diversity levels of 28 different Rice varieties developed in Turkey were determined by using ISSR markers. We used 20 different ISSR primers and obtained 268 bands of which 217 were polymorphic. Band size varied between 250 bp and 2500 bp. Band numbers for each primer produced varied between 5-22 with an average number of 13.4. Bands were recorded as present (1) or absent (0) and similarity matrix was created by using NTSYS Pc 2.0 software and a dendrogram was constructed based on UPGMA technique. All primers used showed polymorphism. Polymorphism percentages varied between 40.00% and 94.12% with an average of 80.97%. Polymorphism Information Content (PIC) values varied between 0.274 and 0.374 with an average value of 0.347. As a result, the most similar varities were found as Efe and Hamzadere (0.856) and the least similar varieties were found as Demir and Bafra Yıldızı (0.395). The results obtained from this study is thought to contribute the ongoing rice improvement programs.