Anyon-seçici elektrot hazırlanması: Dikromat-seçici elektrot
Construction of an anion-selective electrode: Dichromate-selective electrode
  1. Tez No: 170266
  2. Yazar: ELİF KORMALI ERTÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikromat, krom, iyon-seçici elektrot, kaliks[4]aren, potansiyometri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, p-ter-kaliks[4]aren bazlı dikromat-seçici PVC membran elektrotların hazırlanması, performans özellikleri ve analitik uygulamaları rapor edildi. Önerilen tüm elektrotlar için optimum membran bileşimi % 2 iyonofor: % 68,3 plastikleştirici: % 29,7 PVC ve iyonofora göre % 60 mol oranında lipofilik katkı olarak bulundu. Elektrotların potansiyometrik cevabı üzerine plastikleştiricinin, polimerin, lipofilik katkının, numune çözeltilerinin pH'larının, iç dolgu çözeltilerinin ve membran kalınlıklarının etkileri araştırıldı. Elektrotların pH 1,0'de, 4,3xl0“8 M'lık bir gözlenebilme sınırı ile 1,0x10”' - 1,0x1 0"7 M derişim aralığında dikromat iyonlarına doğrusal cevap gösterdiği tespit edildi. Kalibrasyon eğrilerinin eğimleri 40-45 mV/pCcr207 idi. Önerilen elektrotlar, bazı metal katyonları ve anyonların varlığında dikromat iyonlarına iyi bir seçicilik gösterdi. Elektrotlar 15-20 s civarında bir cevap zamanına sahiplerdi ve en az 14 ay iyi bir tekrarlanabilirlikle kullanılabildiler. Dikromatın titrant olarak kullanıldığı redoks titrasyonları bu sensörler ile izlenebildi ve ilaç tabletleri içindeki demir(II) tayin edildi.
Özet (Çeviri)
The construction, performance and application of dichromate-selective PVC membrane electrodes based on p-tert-butylcalix[4]arenes are reported in this study. An optimum membrane composition 2% ionophore, 68.3% plasticizer, 29.7% PVC and 60% mol lipophilic additive with respect to the ionophere is found for all proposed electrodes. The influences of the plasticizer, polimer, lipophilic additives, pH of test solutions, internal filling solutions and thickness of membrane on the potentiometric response of electrodes were investigated. The electrodes exhibit linear response of the dichromate ions in the concentration range of l.OxlO“1 - l.OxlO”7 M with 4.3>