Fosfonil grubu içeren yeni azo-bileşiklerinin ve bunların metal komplekslerinin araştırılması
Studies on novel phosphonyl-azo compounds and their metal complexes
- Tez No: 170267
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMZA YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfonatlar, fosfonil bileşikleri, fosfonil-azo bileşikleri kompleksleri, fosfonat-azo kompleksleri, azo-boyalan, mordan, tekstil boyama, Phosphanates, phosphonyl compounds, phosphonyl-azo compounds, complexes, phosphonate-azo complexes, azo-dyes, mordant, textile dyeing. 11
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Doktora Tezi FOSFONÎL GRUBU İÇEREN YENİ AZO-BİLEŞİKLERİNİN VE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mustafa DOL AZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hamza YILMAZ Dietil 4-aminobenzilfosfonik asit, HC1 ile hidrolizlenerek, 4-aminobenzilfosfonik asit elde edilmiştir. Elde edilen bu amin uygun şartlarda diazolanarak, bazik ortamda fenol türevi bileşiklere kenetlenmiştir. Sentezlenen, 4-[0-hidroksi)-a-naftilazo3benzil- fosfonik asit, 4-[(2-hidroksi-5-metoksi)fenilazo]benzilfosfonik asit, 4-[(2-hidroksi-5- metil)fenilazo]benzilfosfonik asit, 4-[(2-hidroksi-5-t-bütil)fenilazo]benzilfosfonik asit, 4-[(2-hidroksi-5-kloro)fenilazo]benzilfosfonik asit ve 4-[(2-hidroksi-5-bromo) fenilazo] benzilfosfonik asit azo-bileşiklerinin yapılan elementel analiz, İR, UV-Vis, lH-, 31P- NMR ve kütle spektroskopisi ile aydınlatılmıştır. Yapılan aydınlatılan bu bileşikler ile selüloz elyaf ve yün elyaf, mordanlı ve mordansız ortamda boyanmıştır. Ayrıca boyanan elyafların çeşitli haslık kontrolleri yapılmıştır. 2006, 135 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis STUDIES on NOVEL PHOSPHONYL- AZO COMPOUNDS and THEIR METAL COMPLEXES Mustafa DOLAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof Dr. Hamza YILMAZ 4-aminobenzylphosphonic acid has been obtained from the hydrolysis of the diethyl 4- aminobenzylphosphonic acid by HC1. Diazotized of the amine has been coupled to derivative phenols in alkali conditation. 4-[(P-hydroxy)-a-naphthylazo]benzylphospho- nic acid, 4-[(2-hydroxy-5-methoxy)phenylazo]benzylphosphonic acid, 4-[(2-hydroxy-5 -methyl)phenylazo]benzylphosphonic acid, 4-[(2-hydroxy~5-t-butyl)phenylazo]benzyl- phosphonic acid, 4-[(2-hydroxy-5-chloro)phenylazo]benzylphosphonic acid and 4-[(2- hydroxy-5-bromo)phenylazo]benzylphosphonic acid have been synthesized. Structure of the azo-compounds were characterised by elemental analysis, IR, UV-Vis, *!!-, 31P- NMR and mass spectroscopic technicques. Characterisation of the azo dyes were applied with mordant or mordantless on cellulose and wool fabric. Fastness to light, washing and rubbing of the dyed fabrics were measured and discussed. 2006, 135 pages