Ankara (Ayaş) koşullarında organik çilek yetiştiriciliği olanaklarının araştırılması
Research on possibilities of organic strawberry growing in Ankara (Ayaş)
  1. Tez No: 170275
  2. Yazar: MEHMET POLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, organik tarım, Ankara, Strawberry, organic agriculture, Ankara u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma 2002-2004 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İstasyonu ile bölüm laboratuarlarında yürütülmüş olup, değişik organik uygulamaların farklı iki çilek çeşidinin verim ve bazı kalite kriterleri ile makro ve mikro besin elementlerinin alım düzeylerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada Camarosa ve Fern çeşitlerine ait frigo fideler Temmuz ayında dikilmişlerdir (yaz dikimi). Farklı organik uygulamalar yapılan parsellerde yetiştirilen bitkilerde verim ve bazı kalite kriterleri bakımından ölçümler yapılmış ve ayrıca farklı organik uygulamaların besin elementi alımına etkilerini saptamak amacıyla yapraklarda ve meyvelerde makro ve mikro besin elementi analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, azot uygulamasından sonra en yüksek değerleri gösteren yeşil gübre-çiftlik gübresi-humik asit-organik gübre uygulamasının Ankara ekolojik koşullarında organik çilek yetiştiriciliği yapan üreticilere önerilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Ayaş Horticultural Research Centre, Ankara University Faculty of Agriculture Department of Horticulture laboratuaries between 2002-2004 years. The effect of different organic aplication on yield, some quality parameters and uptake of macro and micro nutrients were investigated. Frigo seedlings of Camarosa and Fern strawberry cultivars were planted in July (summer planting). Yield and same quality parameters of plant grown with different application at different plots were measured and in order to determine the effect of different organic applications on nutrient uptake, macro and micro nutrient analysis was performed on leaves and fruits. As a result followed by nitrogen application, the highest values were obtained from green manure-farmyard manure-humic acid-organic fertilizer application and can be suggested to organic strawberry growers in Ankara.