Kastamonu sarımsağının (Allium sativam L.) seleksiyon yoluyla ıslahı ve seçilen klonda ışınlama yoluyla mutasyon yaratma
Breeding of Kastamonu garlic (Allium sativum L.) by selection and obtaining of variation by induced mutation on selected clone
- Tez No: 170276
- Danışmanlar: PROF.DR. RUHSAR YANMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Garlic, clone, induced mutation, gamma rays, RAPD
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Doktora tezi KASTAMONU SARIMSAĞININ (Allium sativum L.) SELEKSİYON YOLUYLA ISLAHI VE SEÇİLEN KLONDA IŞINLAMA YOLUYLA MUTASYON YARATMA Gülay BEŞİRLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Ruhsar YANMAZ Bu çalışma, Kastamonu sarımsağından, klon seleksiyonu yoluyla çeşit geliştirmek ve çeşit adayında ışınlama yoluyla genetik değişim yaratmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 1995-2000 yıllan arasında Yalova koşullarında yürütülmüştür. Üç yıllık seleksiyon çalışmasında toplam 3 163 klon incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bitki boyu, yaprak açısı, yaprak sayısı, yaprak eni, baş çapı, baş yüksekliği, baş ağırlığı, kabuk sayısı, diş sayısı, diş ağırlığı ve iri diş oranı özellikleri yönünden A 2, E 32, ve T 56 klonları umutvar bulunmuştur. Yalova ve Taşköprü/Kastamonu koşullarında yürütülen verim denemeleri sonucunda T 56 klonu çeşit adayı seçilmiştir. T 56 klonunun ortalama baş ağırlığı 25.2 g, diş sayısı 12-14 adet, diş ağırlığı 1.5 g, baş kabuk rengi beyaz-krem, kabuk sayısı 5-6 adet ve diş rengi krem-pembe renklidir.. Fiziksel mutagen olarak Kobalt-60 gama ışın kaynağı ve bu kaynağa ait 0, 20, 40 ve 60 Gy dozları kullanılmıştır. Mutasyon varlığı RAPD tekniği ile araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, gama ışın kaynağının, vejetatif olarak çoğaltılan T 56 sarımsak klonunda varyasyon yaratmak amacıyla kullanılabileceği ortaya konulmuştur. 2005, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sarımsak, klon, mutasyon, gama ışını, RAPD
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis BREEDING OF KASTAMONU GARLIC (Allium sativum L.) BY SELECTION AND OBTAINING OF VARIATION BY INDUCED MUTATION ON SELECTED CLONE Gülay BEŞİRLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof Dr. Ruhsar YANMAZ The aim of this study is to improve a variety from Kastamonu garlic population by clonal selection method and to induce variation by radiation in selected clones. The study was conducted between 1995 and 2000 in Yalova. Total 3 163 garlic clones were investigated during the selection studies for three years. In the end of the selection studies, A2, E32 and T56 clones were found as promising for plant high, leaf number, leaf width, leaf angle, bulb diameter, bulb high, bulb weight, skin number, clove number, clove weight, clove colour and large clove rate per bulb properties. T56 clone was determined as a candidate variety as a result of the yield trials, which were carried out in Yalova and Kastamonu condition in 1998 and 1999. T 56 clone has average 25.2 g bulb weight, 1.5 g clove weight, 12-14 clove number, white-cream skin colour, cream-purple clove skin colour. Gamma rays radiation sources at 0, 20, 40 and 60 Gy doses were used as mutagen. Genetic variability results determined by RAPD markers showed that genetic variation can be induced for vegetatively produced T 56 garlic clone by radiation treatments. 2005, 87 pages