Marmara Denizi Çınarcık çukurunun geç kuvaterner sedimentlerinin jeokimyası
Geochemistry of late quaternary sediments of the Çınarcık basin of the Marmara Sea
- Tez No: 170278
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Marmara Denizi, Çınarcık Çukuru, Holosen, Sediment, Organik Madde, Jeokimya, Marmara Sea, Çınarcık Basin, Holocene, Sediment, Organic Matter, Geochemistry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET Doktora Tezi MARMARA DENİZİ ÇINARCIK ÇUKURU'NUN GEÇ KUVATERNER SEDİMENTLERİNİN JEOKİMYASI Abbas R. ALİ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGİN Marmara Denizi Çınarcık Çukuru'nun geç Kuvaterner sedimentlerinin jeokimyasal özelliklerini ve bunları kontrol eden faktörleri ayrıntılı olarak araştırmak amacıyla hazırlanan bu tez çalışması TÜBİTAK - YDABÇAG 100Y081 nolu proje çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda MTA Sismik - I Araştırma Gemisi ile 2000 yılında Çınarcık Havzasında (derin Çınarcık Çukuru dahil) 14 nokta istasyonda serbest düşmeli gravite karot kullanarak sediment örnekleri alınmıştır. Bu örnekler üzerinde karbonat, organik karbon, azot, fosfor ve diğer element analizleri yapılmıştır. Değişen ortamlarda kil ve silt boyu malzemelerden oluşan, az karbonatlı, silisiklastik kırıntılı ve hemiplajik çamur havzada yaygın sediment türüdür. Doğu Marmara Denizi'nin açık deniz sedimentlerine nisbeten yüksek miktarlarda bulunan organik karbon varlığı sadece denizel biyojenik üretimden değil, diğer çeşitli kaynaklar ve farklı ortamsal koşullar ile de izah edilebilir. Normal seviyelerde tesbit edilen N ve P miktarları genelde denizel, fakat biraz yüksek C/N ve C/P oranlan ise organik madde de karasal kaynağm katkısına işaret etmektedir. Al, Mg, K, Ti, Fe, Li, Rb, gibi litofîl elementlerin dağılımı çoğunlukla karasal, kaynak kayaç ayrışma ürününe bağlanabilirken, Cr ve Ni çevredeki metalce zengin magmatik kayaç / maden oluşumlarının etkisini göstermektedir. Pb, Zn ve Cu miktarları az da olsa antropojenik kaynakların etkisini göstermektedir. Diyajenetik süreçlerin Mn üzerine etkisi, bu elementin salınımlı ve yüksek miktarları ile gösterilmiştir. 2005, 187 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis GEOCHEMISTRY OF LATE QUATERNARY SEDIMENTS OF THE ÇINARCIK BASIN OF THE MARMARA SEA Abbas R. ALİ Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor Prof. Dr. Mustafa ERGİN The thesis prepared by the aim to investigate Geochemical properties of Late Quaternary sediments of the Cinarcik Basin of the Marmara Sea and the factor which control these properties. To perform this, 14 sediment gravity cores have been collected from the Cinarcik Depression (including Cinarcik Depression basin ) using the Research Vessel MTA Sismik-I in August 2000 in the context of a Project supported with TÜBİTAK known as YDABCAG - 100Y081. Carbonate, organic carbon, nitrogen, phosphour and other elements - geochemical analysis were carried out on sediment samples. Low carbonate contents silisiclastic detritus and Hemipelagic mud consisting of clay and silt represent the most common sediment types in the basin. The high organic carbon contents in the eastern Marmara Sea sediments relative to the open sea sediments can be explained by higher primary organic productivity although this could also be influenced by various source and different environmental conditions. In general, the normal levels of N and P contents indicate to the marine organic matter, while a few higher C/N and C/P rates exhibit continental organic matter source participations. The distribution of lithophile (Al, Mg, K, Ti, Fe, Li, Rb) elements due to by erosion resultant of terrigenous source rocks, while Cr and Ni contents are possibly relate to metal-rich magmatic rocks / metal formations effects. Parts of relatively high Pb, Zn and Cu contents are controlled by anthropogenic inputs. The role of diagenesis seems to be effective in the fluctuate and increased Mn concentrations. 2005, 187 pages