Kuzey Anadolu fay zonu batı kesiminin neotektonik özellikleri
Neotectonic features of the western part of the North Anatolian fault zone
- Tez No: 170279
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN GÖKTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Fay Zonu, doğrultu atımlı fay, normal fay, kayma hıza, tekrarlanma süresi, sismik aktivite, North Anatolian Fault, strike-slip fault, normal fault, slip-rate, recurrence interval, seismic activity. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Doktora Tezi KUZEY ANADOLU FAY ZONU BATI KESİMİNİN NEOTEKTONİK ÖZELLİKLERİ Erdal HERECE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Y. Ergun GÖKTEN Çalışma alanı, Çankırı, Bolu, Düzce, Adapazarı ve İzmit il sınırlan içindeki Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ)'nun batı bölümünde yer almakta olup yaklaşık 360 km uzunluğunda ve 2-10 km genişliğindedir. Morfolojik olarak çok belirgin olan KAFZ boyunca farklı jeolojik birimler karşı karşıya gelmektedir. Fayın kuzeyinde Pontidlerin batı bölümünü oluşturan İstanbul zonu, güneyinde ise Sakarya kıtası ve iki zon arasında Pontid içi kenet kuşağı vardır. Bu üniteler Üst Maastrihtiyen, Üst Lütesiyen, Miyosen, Pliyosen ve Pleyistosen yaşlı çökel istifleri tarafından açısal uyumsuzlukla örtülmektedirler. Gerede'nin doğusundan Mudurnu vadisinden Sapanca Gölü GD'suna doğru uzanan KAFZ boyunca fayın kuzey ve güneyinde yer alan ve fay tarafından ötelenen benzer kaya türleri yüzeylenmektedir. Atım değerleri, Gerede doğusunda 48 km, Bolu batısında 43 km ve Mudurnu Vadisi'nde 48 km olarak belirlenmiştir. Bu atım değerleri Geç Miyosen'den bu yana gelişmiş olup Pliyosen ve Kuvaterner'deki atımlar ayırtlanamamaktadır. Akyazı ovasında, KAFZ sağ-yanal doğrultu atımdan normal faylanmaya dönüşerek sönümlenmektedir. Buradan batıya doğru olan sağ-yanal hareket Düzce ve Gölcük fayları tarafından karşılanmaktadır. Fay boyunca yer alan Neojen havzalarından Mikro Memeli Faunası (MMF) ile yaşlandırmaya göre Çerkeş-Kurşunlu havzasının yaşı 5.5±0.2 my-1.95my dır. Miyosen volkanitleri üzerine açısal uyumsuzlukla gelen Pliyosen çökelleri olasılıkla Alt Pleyistosen yaşlı olan çökeller tarafından açısal uyumsuzlukla örtülmektedir. Bu stratigrafik ilişkiler, tektonik dönemlerin Geç Üst Miyosen, Geç Üst Pliyosen ve Orta Pleyistosen' de etkin olduklarını göstermektedir. Geçtiğimiz yüzyılda olan depremlerde aşmalı olarak gelişen yüzey kırıkları Gerede doğusundan Marmara Denizi'ne kadar uzanmıştır. KAZF'nun Mudurnu vadisi boyunca uzanan ana kolu boyunca depremlerin yinelenme süresi 355±84 yıl olarak bulunur. Bu bölgedeki yanal ötelenmeye dayalı fayın yıllık kayma hızı ise Gerede doğusunda 23±2 mm/yıl, Abant Gölü batısında 12 mm/yıl ve Akyazı güneyinde 6 mm/yıl dır. Batıya doğru kayma hızındaki azalma kuzeydeki Düzce fayının 10 mm/yıl ve batıdaki Gölcük fayının 17.1±0.4 mm/yıl kayma hızları ile karşılanmaktadır. 2005, 234 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis NEOTECTONIC FEATURES OF THE WESTERN PART OF THE NORTH ANATOLIAN FAULT ZONE Erdal HERECE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ergun GÖKTEN Study area is situated in the western portion of North Anatolian Fault Zone (NAFZ) in the provinces of Çankırı, Bolu, Düzce, Adapazarı and İzmit cities, and has 360 km length as well as 2-10 km width. Various geological units juctapose along NAFZ being morphologically very distinctive. In the northern part of the fault there is Istanbul zone forming the western part of Pontides and is Sakarya plate in the south as well as the Intra-Pontide suture zone between the two zones. These units are overlain unconformably by Upper Maastrichtian, Upper Lutetian, Miocene, Pliocene and Lower Pleistocene. Similar rock types outcrop in the northern and southern part of the fault along Mudurnu Valley from east of Gerede to SE of Sapanca Lake. 48 km rigt-lateral offsets were determined in the east of Gerede, 43 km in the west of Bolu and 48 km in the Mudurnu Valley. These amount of offsets have been developing since Latest Miocene, but the offset values of Pliocene and Quaternary are not discernable. In Akyazı plain, NAFZ is converted from right-lateral movement to normal faulting then to be distincted. From here to the westward, the right lateral movement corresponds with Düzce and Gölcük faults. According to determination of Micro Mammal Fauna (MMF) within the Neogene basins along the fault, the age of Çerkeş-Kurşunlu basin seems to be 5.5±0.2 Ma-1.95 Ma. Pliocene deposits which are overlain Miocene volcanites by an angular unconformity are probably covered unconformably with Lower Pleistocene deposits. The stratigraphic relations tend to imply that the tectonic periods have been active during Late Upper Miocene, Late Upper Pliocene and Middle Pleistocene periods. Surficial fractures developed during the earthquakes which have taken places in the last century, extended up to Marmara Sea from west of Gerede. The recurrence interval of the earthquakes which take place along the main branch of NAFZ along Mudurnu Valley is found as 355±84 years. The slip rate of this fault based mainly on the offset values seems to be 23±2 mm/year in the east of Gerede, 12 mm/year in the west of Abant Lake and 6 mm/year in the south of Akyazı. These westward decrease of slip-rate is compensated by 10 mm/year slip-rate of Düzce fault in the north and 17.1±0.4 mm/year slip-rate of Gölcük Fault in the west. 2005,234 pages