RAPD analizi ile güllerde (Rosa sp.) genetik tanımlama
RAPD based genetic analysis in roses (Rosa sp.)
  1. Tez No: 170277
  2. Yazar: MİKAİL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİT AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rosa sp, RAPD, DNA İzolasyonu, Genetik Tanımlama, Rosa sp, RAPD, DNA Isolation, Genetic Identification n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doktora Tezi RAPD ANALİZİ İLE GÜLLERDE (Rosa sp.) GENETİK TANIMLAMA Mikail ÇALIŞKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Y. Sabit AĞAOĞLU Aralarındaki genetik varyasyonun belirlenmesine yönelik, 28 bahçe tipi gül, 15 kesme gül ve 4 yabani tür veya çeşidi, RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği kullanılarak moleküler seviyede tanımlanmıştır. Analizler için seçilen 19 primer (10-mer), 133 polimorfık bant üretmiştir. En fazla sayıda bant (15), OP-T-19 ve OP-E-04 primerlerinden elde edilirken, en az sayıda bant (5) OP-E-14 prim erinden elde edilmiştir. Primer başına ortalama polimorfık bant sayısı 7.0 'tür. OP-A-01, OP-E-04, OP-F-01, OP- F-06, OP-F-14, OP-G-11, OP-G-19 ve OP-T-19 primerlerinde yüksek bant sayısı ve polimorfizm oranı bulunmuş, böylece gül çeşit ve türlerinin genetik tanımlaması yapılarak, aralarındaki genetik ilişkiler ortaya konmuştur. Elde edilen dendrogram ile güllerin yetiştiricilik grupları arasında bir korelasyon tespit edilmiştir. Aynı genetik havuzdan alınmalarına karşın, modern bahçe gülleri ile kesme gül grupları arasında, bu iki grup ile doğada yetişen türler ve eski bahçe gülleri arasında önemli genetik farklılıklar bulunmuştur. Gruplar içerisinde yer alan genotipler ise, birbirleri ile genetik farklılıklar göstermişlerdir. Tüm genotipler arasında, en yüksek benzerlik indeksi değeri (0.96) Dallas ve Dallas TM arasında görülürken, en düşük oran (0.59) Texas çeşidi ile Kişmir Gülü arasında tespit edilmiştir. 2005, 81 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis RAPD BASED GENETIC ANALYSIS IN ROSES (Rosa sp.) Mikail ÇALIŞKAN University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Y. Sabit A?AO?LU To identify the genetic variation among rose accessions, 28 garden types, 15 cut and 4 wild type rose varieties/species were analyzed at molecular level using RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) technique. The 19 selective primers (10-mers) produced 133 polymorphic bands. The highest number of bands (15) with primers OP-T-19 and OP-E-04 and the lowest number of bands (5) with primer OP-E-14 were obtained. The average polymorphism rate was 7.0 bands/primer. Furthermore, OP-A-01, OP-E-04, OP- F-01, OP-F-06, OP-F-14, OP-G-11, OP-G-19 and OP-T-19 primers generated higher number of bands and polymorphism rates, so that, they assisted to better characterization of roses and genetic relation among the accessions. A correlation was established between horticultural groups and dendrogram. Even though rose groups were sampled from the same genetic pool there were genotypical differences between modern garden roses and cut-roses, and significant differences between old- garden roses and wild type roses group. Further genetic differences were also identified among the accessions placed within the same groups. Among all the genotypes analyzed, the highest similarity index was identified between accessions Dallas and Dallas TM (0.96) and the lowest was identified between accessions Texas and Kismir (0.59). 2005, 81 pages