Sıcak su kaynaklarından izole edilen termofil siyanobakterilerin atıksu arıtımında kullanımları
The use of thermophilic cyanobacterya isolated from hot springs in wastewater treatment systems
- Tez No: 170280
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Siyanobakteriler, termofil, reaktif boya, krom (VI), biyobirikim, biyosorpsiyon, Cyanobacteria, fhermophile, reactive dye, chromium (VI), bioaccumulation, biosorption
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doktora Tezi SICAK SU KAYNAKLARINDAN İZOLE EDİLEN TERMOFİL SİYANOBAKTERİLERİN ATIKSU ARITIMINDA KULLANIMLARI Sevgil SADETTİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ Sıcak su kaynaklarından izole edilen termofil siyanobakteriler ile yapılan reaktif boya ve krom (VI) biyobirikim ve biyosorpsiyon çalışmalarında, izolatların en yüksek reaktif boya ve krom (VI) giderimi yaptıkları koşullar kesikli sistemde termofılik şartlar altında araştırılmıştır. Yeni izole edile Synechococcus sp. ve Phormidium sp. ile yapılan biyobirikim denemelerinde, izolatların en yüksek biyobirikim yaptıkları pH Remazol Blue ve Reactive Black B boyalan için 8.5, Reactive Red RB boyası için de 9.5 olarak belirlenmiştir. Phormidium sp'nin 45“C'deki 14 günlük inkübasyonu sonunda, 10-78 mg l”1 başlangıç boya konsantrasyonlarında % 13'ten % 97'ye kadar değişen oranlarda olmak üzere Synechococcus sp.'den daha fazla boya biyobirikimi yaptığı gözlenmiştir. Siyanobakteriler 40, 45 ve 50“C'de yapılan denemelerde en yüksek biyobirikimi 40 °C'de yapmıştır. Phormidium sp'nin boya ve krom (VI) biyobirikiminde başlangıç boya ve krom (VI) konsantrasyonlarının etkisi araştırıldığında, krom (VI) iyonlarının boya biyobirikimini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Remazol Blue ve Reactive Black B boyalan ile yapılan biyosorpsiyon denemelerinde, her iki biyosorbent için optimum pH 8.5 olarak bulunmuştur. Siyanobakterilerin 45 ”C'de 36 saat inkübe edildiğinde, 12 - 75 mg l"1 başlangıç boya konsantrasyonlannda % 14'ten % 35'e kadar değişen oranlarda boya biyosorpsiyonu yaptığı gözlenmiştir. Boya ve krom (VI)'lı ortamlarda Phormidium sp'nin boya biyosorpsiyonu artan krom (VI) konsantrasyonlannda azalmış, ancak krom (VI) biyosorpsiyonunun boya içeren ortamlarda artmıştır. Tez çalışması sonunda Phormidium sp.'nin, Synechococcus sp'dan daha fazla biyobirikim ve biyosorpsiyon yapması nedeniyle termofil koşullardaki tekstil atıksulardaki boya ve krom (Vl)'nın uzaklaştırılmasında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. 2005, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE USE OF THERMOPHILIC CYANOBACTERIA ISOLATED FROM HOT SPRINGS IN WASTEWATER TREATMENT SYSTEMS Sevgil SADETTİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ Thermophilic cyanobacterial strains that isolated from hot springs, their reactive dye and chromium (VI) bioaccumulation and biosorption was studied under thermophilic conditions in a batch system, in order to determine the optimal conditions required for the highest dye and chromium (VI) removal. In the bioaccumulation experiments performed with newly isolated Synechococcus sp. and Phormidium sp., the optimum pH value of each microorganisms was determined as 8.5 for Remazol Blue and Reactive Black B dyes and 9.5 for Reactive Red RB dye. Phormidium sp. was shown high dye bioaccumulation than the Synechococcus sp., with maximum uptake yields raning from 13 % to 97 % at 10 - 78 mg l'1 at initial dye concentrations at 45 °C after 14 days. In the experiments with 40, 45 and 50 °C, the maximum dye bioaccumulation was obtained at 40 °C temperatures. When the effect of dye and chromium (VI) concentrations on dye and chromium (VI) bioaccumulation of Phormidium sp. were investigated, it was shown that the chromium (VI) ions significantly inhibited the dye bioaccumulation. In the Remazol Blue and Reactive Black B biosorption experiments, the optimum pH value for both sorbents were determined as pH 8.5. Both strains biosorbed to dyes with maximum uptake yields ranging from 14 % to 35 % in 36 h at 12 - 75 mg l"1 initial dye concetrations at 45 °C. In the media with dye and chromium (VI), the dye biosorption of Phormidium sp. decreased by the presence of increasing concentrations of chromium (VI), while chromium (VI) biosorption increased by the presence of dye. At the end of the study, Phormidium sp. was showed to have high bioaccumulation and biosorption yield than the Synechococcus sp., which can be considered as satifactory in terms of dye removal from textile wastewater effluents under thermophilic conditions. 2005, 77 pages