Çoklu değerli mantık (ÇDM) fonksiyonlarının küçültülmesinde ayrıştırma kullanımı ve uyumsuz çoklu değerli mantık fonksiyonları
Decomposition usage on the minimization of multiple valued logic functions and non-orthodox multiple valued logic functions
- Tez No: 170318
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA TELATAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multi Valued Logic, Decision Diagrams, Logic Synthesis, MVL Disjoint Computation Scheme Theorem (MVL DCST), CASE Algorithm IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOKLU DEĞERLİ MANTIK (ÇDM) FONKSİYONLARININ KÜÇÜLTÜLMESİNDE AYRIŞTIRMA KULLANIMI VE UYUMSUZ ÇOKLU DEĞERLİ MANTIK FONKSİYONLARI Sabri Onur ORAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ziya TELATAR İkili Mantık (Boolean) fonksiyonlarını da kapsayan Çoklu Değerli Mantık (ÇDM) uygulamaları giderek yazılım ve donanım sanayinde yerini almaktadır. ÇDM fonksiyonları kullanılarak gerçekleştirilen mantık sentezi çalışmalarında, sentezin daha hızlı, doğru ve etkin yapılmasını sağlayacak yeni teori ve uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede, özellikle daha büyük fonksiyonların analizi konusunda yapılan birçok akademik çalışmanın arasında mantık fonksiyonlarının ayrıştırma kullanılarak bölünmesi ve bölünmüş fonksiyonlar üzerinde daha etkin sentez imkânının oluşturulması bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, mantık fonksiyonlarının ikili ayrıştırma algoritmaları kullanılarak bölünmesi ve küçültülmelerini destekleyen“Boolean Ayrık Hesaplama Metodu Hipotezi”genelleştirilerek ÇDM fonksiyonları için“ÇDM Ayrık Hesaplama Teoremi”adı altında geliştirilmiştir. Teorem, Enbüyük ve Enküçük işleci ile ikiye ayrıştırılmış ÇDM Fonksiyonlarının Enbüyük ve Enküçük değerleri için asal belirleyici sayılarının ön kestiriminin yapılmasını sağlamaktadır. Çıkış ara değerleri için asal belirleyici sayısı hakkında önkestirme yapmanın mümkün olmadığı da yapılan deneyler sonunda gösterilmiştir. Bu teorem, Boolean fonksiyonlarda da herhangi bir değişikliğe ihtiyaç göstermeden kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasının bir diğer sonucu da ÇDM Ayrık Hesaplama Teoremi için uyumsuz fonksiyonların varlığının gösterilmesidir.Ayrıca, tez süresince kullanılan Karar Çizenekleri gösterim metodunun ihtiyaç duyduğu çizeneklerin ve işleçlerin oluşturulması maksadıyla“Çok Amaçlı CASE Algoritması”adlı yeni bir algoritma oluşturulmuştur. Bu algoritma kullanılarak giriş ve çıkış değerleri serbestçe tanımlanabilen bir fonksiyon tablosu sayesinde bütün ÇDM işlemleri yapılabilmektedir. Bahse konu algoritmanın mantık sentezi dışında, ÇDM fonksiyonlarının uygulama alanı bulduğu Veri Madenciliği“Data Mining”ve Bulanık Mantık“Fuzzy Logic”alanlarında da araştırmacılar için faydalı bir araç olabileceği değerlendirilmektedir. 2005, 172 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çoklu Değerli Mantık, Karar Çizenekleri, Mantık Sentezi, Ayrık Hesaplama Metodu Teoremi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DECOMPOSITION USAGE ON THE MINIMIZATION OF MULTIPLE VALUED LOGIC FUNCTIONS AND NON- ORTHODOX MULTIPLE VALUED LOGIC FUNCTIONS Sabri Onur ORAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Asst.Prof. Dr. Ziya TELATAR Multi Valued Logic (MVL) applications comprised of Boolean functions have been an important element in the software and hardware industry. The logic synthesis phase of the design process to minimize a function that will be implemented on a Very Large Scale Integrated (VLSI) Circuit is a cornerstone in MVL applications as well as in Binary Logic applications. The requirement of methods for efficient minimization of the functions brought out the logic synthesis theory and applications to improve the minimization process. One of the methods which aimed to accomplish the minimization goal is to divide the function into two disjoint parts using decomposition, thus solving two small problems instead of a big one. However this study was only done for Binary Logic functions. In this dissertation, we introduce the availability of the MVL Disjoint Computation Scheme Theorem (MVL DCST) which can be used to divide and minimize the MVL functions using bi-decomposition algorithms. Throughout the study, the representation of MVL functions has been made using the Multi-valued Decision Diagrams which are accepted as the most current representation form. A new algorithm; the“Multi Function CASE Algorithm”has been developed to implement the MVL Operators needed to operate on the MVL decision diagrams. Through the use of this algorithm, all operators whose input and output values could be defined freely by a function table can be constructed. This algorithm is considered to be a useful tool for the researchers in the areas of Data Mining and Fuzzy Logic in which MVL functions are also used. iiiThe experiments, carried out using software tools based on the Multi Function CASE Algorithm, indicated that MVL DCST is applicable for output Min and Max values. The intermediate values are not bound by the MVL DCST. The experiments also showed that there are functions which do not obey the theorem's outcome. These functions are called non- orthodox functions. 2005, 172 pages