Fuzzy (bulanık) mantık üzerine bir araştırma
A research on fuzzy logic
- Tez No: 389087
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Fuzzy logic, logic, multi-valued logics, fuzzy cluster, uncertainty, Lütfi Ali Askerzade
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Fuzzy (Bulanık) mantık 1960'lardan sonra ortaya çıkmış 90'lı yıllardaki teknik alandaki başarılı uygulamalarından sonra tanınmış yeni sayılabilecek bir teoridir. Bulanık mantığın kurucusu, 1921 yılında Bakü'de doğmuş olan Lütfi Ali Askerzade'dir. Bulanık mantık; ikili mantık sistemine karşı geliştirilen ve günlük hayatta kullandığımız değişkenlere üyelik dereceleri atayarak, olayların hangi oranlarda gerçekleştiğini belirleyen çoklu mantık sistemidir. Bu tez çalışmasının amacı, teknik alandaki başarılı uygulamaları ile ön plana çıkmış ancak Felsefe ve Din Bilimleri alanında pek tanınmayan bu teoriyi mantık tarihi ile birlikte ortaya koymak, böylece onun daha iyi anlaşılmasına ve tanınmasına katkıda bulunmaktır. Fuzzy (bulanık) mantık, belirsiz veya kesin olmayan tanımların ifadesi için kullanılan“bulanık kümeler”üzerine inşa edilmiş bir teoridir. Bu nedenle fuzzy (bulanık) mantık teorisinin ortaya çıkışı ve gelişimi, mantık tarihçesinden bağımsız olarak ele alınamaz. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fuzyy (bulanık) mantığı hazırlayan tarihsel arka plandan bahsedilmiş, insan düşüncesinin tekamülü ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise araştırma konumuz olan bulanık mantık ele alınmış ve tanıtılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Fuzzy (bulanık) mantık, mantık, çok değerli mantık, bulanık küme, belirsizlik, Lütfi Ali Askerzade.
Özet (Çeviri)
The fuzzy logic was first introduced after 1960s and it became well known theory after successful applications in the technical field in 1990s. The founder of the fuzzy logic is Lütfi Ali Askerzade who was born in Bakü in 1921. Fuzzy logic is a system which has been developed against dual logic and it is a multi-logic system which determines the frequency of occurrences by assigning membership degrees to the variables we use in daily life. The aim of this study is to introduce this theory which is well known with its successful applications in the technical fields, but not in the field of Philosophy and Religious Studies to the history of logic and, by doing so, to make it more understandable by the social scientists. Fuzzy logic is a theory which has been formed over the“fuzzy clusters”which are used for the expression of uncertain definitions. Therefore, the emergence of the fuzzy logic theory and its development cannot be understood well enough without the history of the logic. This study consists of two parts. In the first part, the historical background that developed the fuzzy logic is discussed and the evolution of the human thought is explained. In the second part, our research topic, fuzzy logic is discussed and introduced to social scientists.