Bulanık robust regresyon çözümlemesi
Fuzzy robust regression analysis
  1. Tez No: 170325
  2. Yazar: KAMİLE ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN APAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Outiier, robust regression, membership function, fuzzy number, fuzzy regression
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Regresyon çözümlemesinde veri analizi oldukça önemlidir. Çünkü, tek bir gözlem bile regresyon modelindeki parametre tahminleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu gözlemin veri kümesinden çıkartılması regresyon denklemini tamamen değiştirebilir. Veri kümesinde aykırı değer olması durumunda, parametre tahminlerinde robust yöntemler olarak bilinen Huber, Hampel, Andrews ve Tukey'in M yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada girdi değişkenlerinin simetrik olmayan üçgensel bulanık sayı (.V, =(.v,.£.£), }'=(.!.,. 7,,^)); A-'in kesin sayı, y,=(,.v,.i},.rj,) simetrik üçgensel bulanık sayı olması ve veri kümesinde aykın değer olması durumda artıklara ilişkin üyelik fonksiyonu yardımıyla ağırlık matrisi tanımlanmıştır. Regresyon model tahmininde ise bulanık regresyon çözümlemesi kullanılmış ve tanımlanan ağırlık matrisinin kullanıldığı yeni iki yöntem önerilmiştir. Klasik en küçük kareler (EKK), Huber, Hampel, Andrews ve Tukey M yöntemleri ve önerilen bulanık robust yöntemler ile regresyon model tahminleri elde edilmiş ve sonuçlar karşılaştınlmışrjr. 2005, 107 sayfaANAHTAR KELİMELER: Aykın değer, robust regresyon, üyelik fonksiyonu, bulanık sayı, bulanık regresyon
Özet (Çeviri)
Data analysis occupies an important place in regression models. Because, even one observed data may cause a large effect over parameter estimates in regression models. Omitting such data can completely change the model structure. Huber, Hampel, Andrews and Tukey M methods, called robust methods, are used in parameter estimation in the presence of outliers. Along these lines, in this thesis weighted matrices are defined with respect to membership function when X, =(*,.£,, £). Y,=(y,jj,,n,), ris crisp, Kis fuzzy data, and data set has outliers. For the regression model estimation, fuzzy regression analysis is used and two new algorithms are suggested which define weighted matrices to be used. Regression model estimates are obtained by least square method (LSM), Huber, Hampel, Andrews and Tukey M methods and suggested fuzzy robust methods. Comparisons of the result are presented. 2005, 107 pages