Simplektik geometri üzerine
On symplectic geometry
- Tez No: 170324
- Danışmanlar: PROF.DR. HİLMİ HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Symplectic vector space, Symplectic transformation, Symplectic subgroup, Lagrange subspace, Pre-symplectic vector space, symplectic manifold
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIMPLEKTIK GEOMETRİ ÜZERİNE Ilgın SAĞER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHOĞLU Bu Yüksek Lisans tezi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmma ayrılmıştır. İkinci bölümde, simplektik vektör uzayı, simplektik dönüşüm ve simplektik grup, simplektik altuzaylar tanımlanmış, bu altuzaylara örnekler verilmiş, Lagrange altuzaylan incelenmiştir. Üçüncü bölümde, pre-simplektik vektör uzayı tanımlanmış, simplektik form ile uyumlu projektör dönüşümleri incelenmiştir. Reel simplektik uzayların kompleks yapılan örneklerle özetlenmiştir. Simplektik manifoldlar incelenmiştir. 2005, 54 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Simplektik vektör uzayı, Simplektik dönüşüm, Simplektik altuzay, Lagrange altuzayı, kompleks yapı, Pre-simplektik vektör uzayı, simplektik manifold.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ON SYMPLECTIC GEOMETRY Ilgın SA?ER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. H. Hilmi HAC1SALİHO?LU This thesis consists of three chapters. The first chapter has been devoted to the introduction. In the second chapter, symplectic vector space, symplectic transformation and symplectic group, symplectic subspaces have been recalled by giving examples, Lagrange subspaces have been dealt. In the third chapter, pre- symplectic vector spaces have been defined and projector transformations adapted with symplectic form have been dealt. By giving examples, complex structures of real symplectic vector spaces have been summarized. Symplectic manifolds have been dealt. 2005, 54 pages