Residential satisfaction in high-rise buildings
Gökdelen yapılarda kullanıcı memnuniyeti
  1. Tez No: 170347
  2. Yazar: AHU AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ŞENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Memnuniyeti, Yüksek Katlı, Tasarım, Gökdelen, Mavişehir vı, Residential Satisfaction, High-rise, Design, Skyscraper, Mavişehir
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Öz Bu tezin amacı çok katlı yüksek konut binalarında kullanıcı memnuniyetini araştırmaktır. İzmir, Mavişehir konutları model kullanım alam olarak ele alınmış, bu yerleşimin yüksek katlı birimlerinden seçilen deneklerin memnuniyetini belirleyen etmenler saptanmıştır. Araştırılan etmenler konut sistemi, emniyet ve güvenlik, mahremiyet, sosyal etkileşim ve komşuluk ilişkileri ve yapı malzemesi gibi fiziksel özelliklerden oluşmaktadır. Araştırmanın yöntemsel savı, geleneksel anlayışın aksine, konutlarda kullanıcı memnuniyetinin yalnızca konut çerçevesinde araştırılamayacağı, konutun yer aldığı binanın tamamı ile bina dışındaki çevrenin de araştırmada ele alınması gerektiğidir. Araştırma yöntemi, Mavişehir'de yer alan 58 çok katlı yüksek konut binalarında mukim kişiler arasından rasgele seçilmiş 262 deneğe uygulanan anket üzerine kurulmuştur. 262 deneğin 98'i erkek, 164'ü kadındır. Denekler, 16 ila 85 yaşındadır. Ankette yer alan sorular, konutu, binayı ve çevreyi hedeflemektedir. Bulgular genel olarak memnuniyet ifade etmiştir. Ancak, bilimsel araştırmanın bu sonuç ile yetinmeyip, memnuniyetsizliğin ifade edildiği konulara odaklanması gerekmektedir. Böyle odaklanıldığında ancak, mimar ve plancıların beşeri memnuniyeti sağlayacak mekan ve yapılı çevrenin üretiminde göz önüne almaları gereken tasarım sorun ve faktörleri belirginlik kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this thesis was to investigate the residential satisfaction in high- rise buildings. It presents the study of factors influencing residential satisfaction in high- rise buildings of a sample of subjects in a chosen residential area in Mavişehir, Izmir. The context is provided by focusing on the determinants which affect residential satisfaction such as housing system, safety and security, privacy, social interaction and relationships (neighborhood), and physical qualities of building material. The methodological argument of the thesis is that, contrary to conventional conceptions, resident satisfaction cannot be measured on the basis of subjects' response to their flat, but must take into consideration the apartment building and environment. The research methodology centers around the administering of a survey questionnaire to 262 subjects randomly selected from 58 high-rise apartment buildings in Mavişehir. The number included 98 males and 164 females. The age range of the sample group was between 16 and 85. Questions included items concerning the flat, the building, and the environment. The findings indicated general satisfaction. Scientific research, however, ought not remain at this level of conclusion and concentrate more on the negative data, which indicate the design problems architects and planners ought to focus on for production of spaces and built environment for human satisfaction.