Evaluating high-rise residential building residents' satisfaction
Yüksek konut binalarındaki sakinlerin memnuniyetinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 906124
  2. Yazar: ZENA KAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU BALABAN ÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Memnuniyeti, Yüksek Katlı Daire Seçiminde Etkileyen Faktörler, Toplum Yaşamı, Sosyal Destek, Sağlık, Mutluluk, Yüksek Katlı Apartmanlar, Yüksek Katlı, Tasarım, Başakşehir, İstanbul, Residential Satisfaction, Influencing Factor For Choosing A Flat In A High Rise, Community Life, Social Support, Health, Happiness, High-Rise Apartments, High-Rise, Design, Başakşehir, İstanbul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Konut sıkıntısı ve arazi kısıtlamalarına yanıt olarak, dünya çapında şehirlerdeki hızlı kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle yüksek katlı yapılara olan bağımlılık artmaktadır. Bununla birlikte, yüksek katlı yaşamın sakinlerin memnuniyeti ve refahı üzerindeki etkisi çok yönlü bir konu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'un hızla gelişen Başakşehir ilçesindeki yüksek katlı binalarda sakin memnuniyetini etkileyen faktörleri incelemektir. Yüksek katlı yaşamın psikolojik, sosyal ve fiziksel bileşenlerini araştırarak. Bu araştırma, sakinlerin olanaklar, güvenlik, sosyal etkileşim ve toplum katılımı açısından bakış açılarını ve deneyimlerini araştıracaktır. Bu çalışmanın sonuçları, sakin memnuniyeti ve yüksek katlı yaşam arasındaki karmaşık ilişkinin anlaşılmasını artıracak ve politika yapıcılara, şehir plancılarına ve geliştiricilere daha sürdürülebilir ve yaşanabilir yüksek katlı ortamlar oluşturmaları için değerli içgörüler sunacaktır. Bu hedefe ulaşmak için, İstanbul, Başakşehir Kayabaşı mahallesindeki yüksek katlı binalarda ikamet eden rastgele seçilmiş bir grup sakine kapsamlı bir anket uygulandı. Anket, güvenlik ve emniyet, sakinler ve yerel yetkililer tarafından alınan önlemler de dahil olmak üzere binadaki ve çevredeki mahalledeki güvenlik algıları, güvenlik sistemlerinin varlığı ve acil durum müdahale protokolleri gibi çok çeşitli faktörleri araştırdı. Gizlilik Sakinlerin, gürültü izolasyon seviyesi, perde veya panjurların varlığı ve binanın genel düzeni gibi birimlerinde ve ortak alanlarda gizlilikle ilgili deneyimleri ve beklentileri. Sosyal Etkileşim ve Bağlantılar, Sosyal etkileşimlerin ve topluluk oluşturmanın sakinlerin refahını teşvik etmedeki rolü, ortak alanların mevcudiyeti, organize etkinlikler ve aktiviteler ve sakinlerin birbirleriyle tanışma ve etkileşim kurma fırsatları dahil. Bina Malzemelerinin Fiziksel Nitelikleri: İnşaat malzemelerinin ve tasarımının genel memnuniyet ve konfor üzerindeki etkisi, örneğin inşaat kalitesi, kullanılan malzemelerin dayanıklılığı, doğal ışığın mevcudiyeti ve ısı ve ses gibi dış etkenlere karşı yalıtımın etkinliği. Anket ayrıca sakinlerin bu alanlardaki tercihlerini ve iyileştirme önerilerini araştırdı ve belirlenen mahalledeki yüksek katlı binalarla ilgili gelecekteki kararları bilgilendirmek için kapsamlı ve içgörülü veriler toplamayı amaçladı. Nitel veri toplama yöntemleri doğası gereği keşifseldir ve sakinlerin deneyimlerinin, görüşlerinin ve inançlarının derinliğini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Araştırmacı yapılandırılmış bir anket yürütmeyi seçti. Bunun nedeni, yapılandırılmış bir anketin nitel bir veri toplama yöntemi olmasıdır. Sosyal bilimlerin çoğunda kullanılır ve yeni araştırma alanları veya tanımlanmış bir araştırma geleneği olmayan alanlarla ilişkilendirilir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler de anket araştırmasının keşif aşamasında faydalıdır. Araştırmacı gerektiğinde ek yanıtları araştırıp keşfedebildiğinden veri toplamada esneklik sağlar. Yüksek binalardaki sakin memnuniyeti, sakinlerin bu yüksek binalardaki yaşamları hakkında sahip oldukları olumlu değerlendirmeleri ve hisleri ifade eder. Literatür, bu değerlendirmelerin ve hislerin büyük ölçüde karşılanan ihtiyaçlar ve arzuların yanı sıra yaşam özellikleri tarafından belirlendiğini açıklar. Amaç, en fazla ve en az sayıda sakini olan yüksek binaları bulmaktır. Yüksek binaların sakinleri arasında yapılan anketin sonuçları genel bir memnuniyet ve memnuniyet düzeyini ortaya koymuştur. Ancak tezin temel odağı, olası tasarım kusurlarını ortaya çıkarmak ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için memnuniyetsizlik alanlarını kapsamlı bir şekilde araştırmanın önemini vurgulamaktır. Mimarların ve planlamacıların yalnızca estetik açıdan hoş değil aynı zamanda daha tatmin edici, bireylerin ihtiyaçları ve deneyimleri etrafında merkezlenmiş yaşam ortamları yaratmada proaktif önlemler alabilmelerini sağlamak için olumsuz deneyimlere katkıda bulunan belirli faktörleri daha derinlemesine incelemek zorunludur. Bu tez, yüksek binalarda sakin memnuniyetinin çok daha ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmasının zorunlu gerekliliğini vurgular. Yaygın memnuniyet duygusu gerçekten de hakim olsa da, aksi takdirde olumlu ve tatmin edici deneyimi azaltan ve bozan içsel sorunlarla özenle yüzleşmek ve bunları düzeltmek kesinlikle hayati önem taşır.
Özet (Çeviri)
As a response to housing shortages and land constraints, there has been an increasing dependence on high-rise structures due to the rapid urbanization and population growth in cities worldwide. Nevertheless, the influence of high-rise living on the satisfaction and well-being of residents continues to be a multifaceted issue. The objective of this study is to examine the factors that influence resident satisfaction in high-rise buildings in the swiftly developing district of Başakşehir, Istanbul. By investigating the psychological, social, and physical components of high-rise living. This investigation will investigate the perspectives and experiences of residents with respect to amenities, security, social interaction, and community involvement. The results of this study will enhance comprehension of the intricate relationship between resident satisfaction and high-rise living, offering valuable insights for policymakers, urban planners, and developers to establish more sustainable and livable high-rise environments. To achieve this goal, a comprehensive survey was administered to a randomly selected group of residents residing in high-rise buildings within Kayabaşı mahallesi Başakşehir, Istanbul. The questionnaire explored a wide range of factors, including safety and security, perceptions of safety within the building and the surrounding neighborhood, including measures taken by residents and the local authorities, the presence of security systems, and emergency response protocols. Privacy Residents' experiences and expectations regarding privacy in their units and communal spaces, such as the level of noise isolation, the presence of curtains or blinds, and the overall layout of the building. Social Interaction and Connections, The role of social interactions and community building in fostering resident well-being, including the availability of common areas, organized events and activities, and opportunities for residents to meet and interact with one another. Physical Attributes of Building Materials: The impact of building materials and design on overall satisfaction and comfort, such as the quality of construction, the durability of materials used, the availability of natural light, and the effectiveness of insulation against external factors like heat and sound. The survey also explored residents' preferences and suggestions for improvement in these areas, aiming to gather comprehensive and insightful data to inform future decisions related to the high-rise buildings in the designated neighborhood. Qualitative data collection methods are exploratory in nature and help to reveal the depth of resident's experiences, views, and beliefs. The researcher chose to conduct a structured survey. This is because a structured survey is a qualitative method of data collection. It is used in most of the social sciences, and it is associated with new research areas or areas that have no defined research tradition. Semi-structured interviews are also useful in the exploratory phase of survey research. It allows flexibility in data collection since the researcher can probe or explore additional responses when necessary. Resident satisfaction in high-rise buildings refers to the positive evaluations and feelings residents have about their lives in these tall buildings. Literature explains that these evaluations and feelings are largely determined by the extent to which fulfilled needs and desires, as well as the living characteristics. The aim is to find the high-rise buildings with the largest and the least number of residents. The results of the survey conducted among the residents of high-rise buildings revealed an overall level of contentment and satisfaction. However, the core focus of the thesis is to underscore the significance of thoroughly investigating the areas of dissatisfaction in order to bring to light any potential design flaws and identify areas that require improvement. It is imperative to delve deeper into the specific factors that contribute to negative experiences in order to enable architects and planners to take proactive measures in creating living environments that are not only aesthetically pleasing but also more gratifying, centered on the needs and experiences of individuals. This thesis underscores the imperative necessity for a considerably more elaborate and comprehensive comprehension of resident satisfaction in towering high-rise buildings. While the pervasive sentiment of contentment may indeed prevail, it is absolutely vital to diligently confront and rectify the intrinsic issues that diminish and mar the otherwise positive and gratifying experience.