A critical evaluation on the concept of justice in planning process-judicial oversight: The Balçova and Narlıdere cases
Planlama süreci; Yargı denetiminde adalet kavramı üzerine bir değerlendirme: Balçova ve Narlıdere örnekleri
  1. Tez No: 170362
  2. Yazar: PERVİN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL ARKON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Adalet Teorileri, Planlama Pratiği, Yargı Süreci, Narlıdere ve Balçova Yerleşmeleri. v, Justice, Justice Theories, Planning Practice, Judicial Process, Balçova and Narlidere Settlements IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
ÖZET Bu tez, Türkiye şehir planlama pratiğinde, adalet kavramının nasıl kullanıldığını irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla; yargı denetimine yansıyan örneklerinde farklı aktörlerce kavramın nasıl ele alındığı ve tanımlandığı incelenmektedir. Bu kapsamda, kavramsal tartışmaların yanısıra, pratiğe yönelecek değerlendirmelerin temel verilerini; kentsel mekana yönelen farklı talepler ve bu taleplerin planlama sürecindeki yansımaları olarak, yargı denetimindeki dava örnekleri oluşturmaktadır. Kentsel sistem ve planlama disiplininde“adalet”temelli bir çalışmanın cevap aradığı sorular şöyle sıralanabilir: Kentsel mekanda üretilen kararlar ve bu kararlara yönelen itirazlarda, oluşan“dağıtım süreci”nde hangi kavramlar, hangi idealler, hangi söylemler ve yöntemler kullanılmaktadır? Adaletin temel kavramları olarak eşitlik, yarar, hak ve özgürlük kentsel toplumsal ihtiyaçların tanımlanmasında ve karşılanmasında nasıl kullanılmaktadır? Ulaşılan sonuçlar, istenen, hedeflenen ve adil olduğu söylenebilen sonuçları içermekte midir? Adalet anlayış ve taleplerinin açıklanabilmesi, büyük ölçede“adalet kavramı”na ilişkin kavramsal çerçevenin sınırlılıklarının farkındalığı ile olanaklı olabilecektir. Bu nedenle, çalışmanın ikinci bölümünde, adalet teorileri üzerinde durulmaktadır. Kavramların, teorilerin ve bu çerçevenin,“formal adaletin”gerçekleştirici birimi olarak devlete ve uygulama birimlerine yansıyışı genel bir değerlendirmeyle ele alınmaktadır. Türkiye pratiğine yönelen üçüncü bölümde, planlama pratiğine yasal bir zemin ve temel oluşturan hukuk sisteminin belirlediği“adalef'in kapsamı, yürürlükteki yasalar ve uygulayıcı kurumlar üzerinden değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmelerin yanısıra, Türkiye pratiğinde 1980'ler sonrasında yaşanan ekonomik tercihlerdeki dönüşüm süreci de ele alınmaktadır. Yargı denetimine yansıyan mekansal davalardaki tarafların, kentsel mekandaki aktörlerin, mekansal taleplerini ve çatışma/uzlaşmazlık konularım temsil ettiği kabul edilmektedir. Bu kabul doğrultusunda, mekansal çatışmaların konuları, yoğunlukları örnek alan üzerinde ele alınmakta ve açıklanmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünü oluşturan bu bölümde, teorik çerçevelerin sunduğu olanaklarla, dava örneklerinde çatışmalar/uzlaşmazlıklar özelindeki ”adalet" değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis aims at scrutinizing what is meant by the concept of justice and the ways the concept is being referred to in urban planning practice in Turkey. Aimed as such, the due analysis involves examination of how the concept is taken into consideration and defined by different actors taking part in urban planning process of our country. The basic data underlying the considerations based on not only the conceptual discussions, but also the planning practice will comprise different demands concerning the urban space and the cases of lawsuit under control of adjudication as reflections of these demands upon the process of planning. The questions to which this study based on“justice”in the urban system and the planning discipline are to be answered can be listed as follows: Which concepts, which ideals, which discourses and methods are used during the process of distribution mechanism in the economic realm, law system and judicial process? How are the basic concepts of justice, namely equality, interest, right and liberty used in defining and encountering the urban social needs in these processes? Do the achieved results involve any targeted ends that can be called as just? In order to elucidate the understanding and demands of justice, conceptual information pertaining to the concept of justice is required. For this reason, study focuses on theories of justice and elaborates the fundamental points of concepts, theories and their reflection on the state regulations. Regarding an assessment of the Turkish practice, overall assessments are held as based on cases of lawsuit under control of adjudication. The cases of lawsuit are assumed to represent matters of conflict/dispute and spatial demands of actors regarding the urban space. Accepted as such, the spatial disputes will be elaborated on basis of the matters of case study area in emphasis.