A research on foot and footwear interaction through anatomy and human engineering
Ayak ve ayakkabı etkileşiminin anatomi ve insan mühendisliği doğrultusunda incelenmesi
  1. Tez No: 170361
  2. Yazar: ÖZGÜ HAFIZOĞLU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. YAVUZ SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak, ayakkabı, ayak-ayakkabı etkileşimi, insan mühendisliği, konfor & performans, Foot, footwear design, foot-footwear interaction, human engineering, comfort & performance. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz Bu tezin ana amacı, ayakkabı tasarımını insan mühendisliği bakış açısıyla incelemektir. Geleneksel süreçte, tasarımcının ürünle ilişkisi ayakkabı tasarım alanında daha çok form odaklıdır, ancak, kullanıcı ve çevre bilincine sahip tasarımcılar ayakkabının konfor, performans, güvenlilik ve memnuniyet gibi değerler açısından uygunluğunu düşünmesi gereklidir. İnsan odaklı bir yaklaşımla“Ayakkabı Tasannu”m geliştirmek için, tasarımcı insan mühendisliği bakış açısı ile analiz ettiği tasarım verilerini sentezleyebilmeli ve insanın hareket kabiliyetine uyumlu en iyi tasarını çözümlerini değerlendirebilmelidir. Bu çalışmanın asıl hedefi, tasarımcılara,“Ayakkabı Tasannu”nın anatomi, antropometri, biomekanik, fiziksel karakteristik ve ergonomi gibi ayak ve ayakkabı etkileşiminin kavramsal altyapısını kavramada yardımcı olmaktır. Bölüm 2'nin asıl amacı, Endüstriyel Ürün Tasarımının temel ilkelerinin insan mühendisliği bağlanımda ele alınmasıdır ve bu bağlamda ayakkabı tasarım öğelerinin tammlanmasıdır. Bölüm 3'de, ayağın yapısı anatomik, morfolojik ve biomekanik açıdan ayak- ayakkabı etkileşimine ve insan mühendisliğine göre analiz edilmiştir. Tasanmcımn sorumluluğunu algılayabilmesi için dikkatini çekmek amacıyla, modern ayakkabı tasarımlan ve ayağın doğal karakteristiklerine uygun olmayan biçimleri incelenmiştir. Bölüm 4'de ayak-ayakkabı etkileşimi doğrultusundaki temel tasanm kriterlerini ve ergonomik değerleri içeren iki ana bölüm bulunmaktadır. Tasarımcıların insan doğasına göre, uygun malzemeler ve formlar kullanarak daha iyi ürünler tasarlamalan ve ayakkabı tasarımını daha üst düzeylere çıkarmalan için, modern ayakkabı tasarımının yenilikçi yada olumlu özellikleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this thesis is to examine the footwear design from the human engineering point of view. Traditionally, the concern of the designer has mostly concerned to the form in footwear design field, but user and environment- conscious designer should think about the value and compatibility of the footwear to experience comfort, performance, safety and satisfaction during use. To develop the“Footwear Design”in a human centered way, the designer should be able to synthesis the datum of design that had been analyzed from the“Human Engineering”point of view and able to assess ör evaluate which design solution is better and compatible for human mobility. The basic aim of this study is to help designers to comprehend the conceptual infrastructure of footwear and foot interaction such as anatomy, anthropometry, biomechanics, physical characteristics, and ergononücs. Öne of the main purposes of chapter 2 is to examine the every aspect of industrial product design from the human engineering point of view and in this context, the definition of footwear design elements. in chapter 3, the foot structure is analyzed from the anatomical, morphological and biomechanical point of view with respect to foot-footwear interaction and human engineering and the Failings of modern footwear design and its discordant features and detrimental manner for the foot natural characteristics are examined to attract the attention of the designers for perceiving the responsibüity that they have. in chapter 4, there are two main sections which contain fundamental design criteria through foot- footvvear interaction and ergonomic considerations. Then the innovative and affirmative characteristic of modern footwear design is analyzed to encourage the designer to design the better products to drive the footwear design to new heights with respect to human nature using appropriate materials and appropriate forms.