Critical evaluation of climate action plans in Türkiye from the perspective of climate justice
Türkiye'deki iklim eylem planlarının iklim adaleti bağlamında eleştirel analizi
- Tez No: 909880
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, sosyal adalet, iklim adaleti, yerel iklim değişikliği eylem planları, içerik analizi, Climate change, social justice, climate justice, local climate change action plans, content analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Etkileri giderek artan bir şekilde karşı karşıya kaldığımız iklim krizi, çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlar üzerinden toplumu olumsuz etkilemektedir. İklim adaleti, iklim değişikliğinin etkilerini özneler bağlamında incelerken, güncel tartışmaları hem çevresel hem de sosyolojik açıdan ele alarak ilişkisel bir değerlendirme sunmaktadır. Küresel ölçekte az gelişmiş ülkeler ve küçük ölçekte kırılgan gruplar, mevcut iklim değişikliği sorununa daha az katkıda bulunmaktadır. Ancak, her iki grup da iklim değişikliğine katkıları daha az olmasına rağmen sonuçlarına en çok maruz kalan gruplar olmaktadır. İklim değişikliğinin etkileri kentsel ölçekte artan bir şiddette görülmektedir. Bu etkiler şehirlerde birden fazla olarak görülebilmektedir. Bu durum hem yapılı çevreye hem de bireylere çeşitli boyutlarda zarar vererek yapılı çevrenin kırılganlığını ortaya koymaktadır. Karşılaşılan zararları azaltmak için iklim değişikliği eylem planları yapılmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde hazırlanan kent ölçekli yerel iklim değişikliği eylem planlarında iklim adaleti tartışmalarına yeterince yer verilmediği varsayılmaktadır. Bunu çözümleyebilmek adına bu çalışmada ilk olarak iklim adaleti konsepti incelenecek, ardından dünyadaki örnekler üzerinden Türkiyedeki iklim değişikliği eylem planları için bir kıyaslama oluşturulacak ve son bölümde de ülkemizde bugüne dek yapılan iklim değişikliği eylem planları iklim adaleti konusu kapsamında belirlenen alt kavramlar açısından detaylıca incelenip, bir içerik analizi oluşturulacaktır. Bu çalışma ile mevcut literatürde eksikliği görülen iklim adaleti ve iklim değişikliği eylem planları arasındaki ilişki güçlendirilecek ve oluşturulan bu planların problem ve potansiyelleri açığa çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
The climate crisis, which we face with its intensifying effects, negatively affects society through environmental, social, and economic issues. While climate justice examines the effects of climate change in terms of subjects, it presents a relational evaluation by considering current debates from both environmental and sociological perspectives. On the global scale, underdeveloped countries and smaller-scale vulnerable groups contribute less to the existing climate change problem. However, they both suffer from consequences a lot. The effects of climate change are observed on an urban scale, with increasing severity. These effects can be seen as more than one in cities. They damage both the built environment and individuals in various dimensions, revealing the fragility of the built environment. Climate change action plans are made to reduce the damages encountered. It is assumed that the climate justice debates need to be sufficiently included in the city-scale plans prepared in our country in this context. To resolve this, the concept of climate justice will be examined in this ongoing study, and a guide will be created for local climate change action plans in Turkey based on examples from the world. To resolve the problems mentioned above in this study, firstly, the concept of climate justice will be examined. Then a comparison will be made for local climate change action plans in Turkey through examples from the world, then a content analysis will be created. With this study, the relationship between climate justice and climate change action plans, lacking in the existing literature, will be strengthened, and the problems and potentials of these plans will be revealed.