Erkek japon bıldırcın çiftleşme sesleri ve performans üzerine etkileri
Male japanese quail mating songs and their effects on performance
- Tez No: 170409
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, çiftleşme sesi, canlı ağırlık, cinsi olgunluk, kuluçka randımanı, kalıtım derecesi, seksüel seleksiyon, Japanese quail, courtship song, live weight, sexual maturity, hatchability, heritability, sexual selection
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET ERKEK JAPON BILDIRCIN ÇİFTLEŞME SESLERİ VE PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ Mehmet AKAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 56 sayfa Danışman: Yrd.Doç.Dr.Metin SEZER Jüri:Prof.Dr.Mustafa Kemal ÖZSOY Jüri:Doç.Dr.Mehmet KARATAŞ Jüri:Yrd.Doç.Dr.Metin SEZER Erkek Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) sesin üçüncü hecesi üzerine iki yönlü dört kuşak devam eden seleksiyon uygulanmış ve seksüel seçimde rol oynayan sesle ilgili karakterler (hece uzunluğu, frekans, damping) ile sesle performans değerleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılan çalışmada kuşakların ilerlemesiyle ses uzunluğu ile ilgili karakterlerde orta ses grubunun aldığı değerlerden, kısa ses grubunda azalış, uzun ses grubunda ise artış sağlanmıştır. İlk seleksiyon kuşağında uzun hattın kontrol grubundan %7.5, 4. kuşakta ise %1 1.2 daha uzun 3. heceye sahip olduğu belirlenmiştir. Ötüşün başlangıcıyla bitişi arasında geçen süreyi gösteren toplam ses uzunluğu da 3. hece ile aynı yönde bir değişim göstermiştir. İncelenen sesle ilgili karakterlerden üçüncü hece uzunluğu ile birinci frekans grubunun kalıtım derecesinin daha yüksek değer aldığı tespit edilmiştir. İncelenen performans değerlerinden canlı ağırlık ortalamaları üzerine seleksiyon grubunun önemli etkisi 5. ve 6. haftalarda görülmüştür. Bu hafta canlı ağırlıklarında kısa hatta düşüş, uzun hatta ise artış gözlenmiştir. Döllülük oranlan ve kuluçka randımanı kısa hatta düşüş uzun hatta ise artış göstermesine rağmen, seleksiyon gruplarının bu değerler üzerine önemli bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MALE JAPANESE QUAIL MATING SONGS AND THEIR EFFECTS ON PERFORMANCE Mehmet AKAR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science Master Thesis 2005, 56 pages Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Metin SEZER Jury: Prof.Dr.Mustafa Kemal ÖZSOY Jury: Doç.Dr.Mehmet KARATAŞ Jury: Yrd.Doç.Dr.Metin SEZER Four generation directional selection on third syllable of courtship song of male Japanese quail {Coturnix coturnix Japonica) were performed and the interaction between performance and courtship song and characteristics of courtship song (syllable length, frequency and damping) were examined. In the study, characters related with length of the song decreased in the low line and increased in the high line compare to unselected random bred line through the selected generations. High line was 7.5 and 1 1.2% longer than the unselected line in the first and last selected generation respectively. Total length of the song, the period between beginning and the end of the song, was changed at the same direction with the third syllable. It is determined that heritability of the length of the third syllable and frequency of the first syllable were highest among the characters related with song. The effect of selection groups on live weight which was one of the examined performance variable was obtained at the 5 and 6 week of age. It was observed that live weights on these weeks were decreased in low line and increased in high line. Even though, fertility rate and hatchability efficiency showed a decrease in low line and an increase in high line, the effects of selection groups on these variables were not significant.