Türkiye'nin AB ile olan tarım ürünleri dış ticaret politikası ve seçilmiş ürünlerde uluslararası rekabet gücünün karşılaştırılması
Turkey's agricultural products trade policies with EU and comparison of international competition power at some chosen products
- Tez No: 170470
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER KUMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Foreign Trade, Policy, Foreign Trade Policy, International Rivalry Power, Revealed Comparative Advantage Index, RCA, Balassa Index 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında tarım ürünleri dış ticaret politikaları ile Türkiye'nin AB ve AB'ne üye ülkeler arasında seçilmiş ortak tarım ürünleri dış ticaretinde Uluslararası Rekabet Gücünün belirlenmesidir. Araştırmada, Türkiye, AB ve AB'ne üye 15 ülke ile bu ülkelerin dışsatım değeri yüksek olan 14 tane tarım ürünü ele alınmıştır. Ele alman ülke ve tarım ürünlerinin URG'nü belirlemek için Açıklanmış Karşılaştırmalı Avantajlar (RCA, Balassa Endeksi) hesaplanmıştır ve F testi, t testi ve peorson korelasyon katsayıları hesaplanarak farklılıkların istatiksel olarak anlamlılığı test edilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin AB ile olan tarım ürünleri dış ticaret politikasına da kısaca değinilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre arpada Türkiye ile rekabet olan ülkeler Almanya ve İngiltere; buğdayda Fransa'nın URG Türkiye'den daha yüksek; çeltikte Portekiz'in URG Türkiye'den daha yüksek; mercimek ve kuru fasulyede Türkiye'nin URG tüm AB üyesi ülkelerden yüksek; tütünde Türkiye'nin URG AB (15) genelinden, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç ve İngiltere'den daha yüksek; pamukta Türkiye'nin URG Yunanistan hariç tüm AB üyesi ülkelerden daha yüksek; ayçiçek tohumunda Türkiye'nin Fransa hariç diğer AB üyesi ülkelerden yüksek;patateste Türkiye'nin rakipleri İngiltere; kuru soğanda İspanya; domateste İspanya; hıyarda Hollanda ve Avusturya; kayısıda Türkiye ile hiçbir AB üyesi ülkesi rakip değildir; fındıkta AB üyesi ülkelerin rekabet gücü bulunmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Dış Ticaret, Politika, Dış Ticaret Politikası, Uluslararası Rekabet Gücü (URG), Açıklanmış Karşılaştırmalı Avantajlar, RCA, Balassa Endeksi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to determine the International Rivalry Power in the foreign trade policies of agricultural products between Turkey and the European Union (EU) and in the foreign trade of the selected common agricultural products between Turkey, EU and the members of EU. In the research Turkey, EU and the 15 EU member countries and the 14 agricultural products of these countries that have a high exportation value has been considered. In order to determine the IRP of the considered countries and products, Revealed Comparative Advantage Index (RCA, Balassa Index) has been calculated and the statistical meaning of the differences has been tested by calculating F test, t test and peorson correlation coefficients. Also, it has been mentioned about the foreign trade policies of agricultural products between Turkey and EU. According to the research results, the countries that have rivalry with Turkey in barley are Germany and England; the IRP of wheat in France is higher than in Turkey; the IRP of rice in Portugal is higher than Turkey; the IRP of lentil and kidney bean in Turkey is higher than all EU countries; the IRP of tobacco in Turkey is higher than the general of EU (15) Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Holland, Portugal, Spain, Sweden and England; the IRP of cotton in Turkey is higher than all the EU countries except for Greece; the IRP of the sunflower seed in Turkey is higher than all the EU countries except for France; the rival of Turkey is England in potato, Spain in onion and tomato, Holland and Austria in cucumber; no EU country is rival with Turkey in apricot and it has been determined that the EU countries do not have any rivalry power in hazel-nut.