İşletimsel veri tabanları ve WEB'in bütünleşmesi yolu ile yönetici sorgularının işlenmesi
Processing of manager queries by means of integration operational databases and WEB
  1. Tez No: 170471
  2. Yazar: DERYA ERGÜN ZORLUBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ SALAHLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı bilgi arama, akıllı vekiller, ontolojik şema, bulanık veri tabanları, Intelligent information search, intelligent agent, ontological schema, fuzzy databases II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz Gerçekleştirilen bu çalışmada; akıllı bilgi arama konusu incelenmiş ve üniversite çalışma ortamındaki bir yöneticinin bilgi ihtiyaçlarım karşılayabilmek için oluşturulan akıllı arama vekil sistemi içerisindeki web ve veri tabam bilgi arama sistemleri uygulamaları geliştirilmiştir. Arama işlemini daha akıllı bir hale getirebilmek için uygulama alanında ontolojik şema yapısı kullanılmıştır. Ontolojik şema kullanılmasıyla sorgular genişletilmekte, bir diğer deyişle bulanıklaştırılmakta ve bu sayede çalışma alanındaki terminolojiyle kullanıcının kelime dağarcığı arasındaki farklardan ötürü arama işleminde eksik sonuç elde edilmesi problemi azaltılmaktadır. Veri tabanı bilgi arama sisteminde, çalışma ortamında bulunan veri tabanlarındaki üst veriler kullanılarak bir üst veri havuzu oluşturulmuş; arama işlemi, genişletilmiş sorgularla bu havuzda gerçekleştirilmiştir. Bu sayede kullanıcıya tek bir uygulama ile birden fazla veri tabam içerinde bilgi arama imkanı sağlanmıştır. Web'de bilgi arama sisteminde ise üniversite çalışma ortamına uygun olarak belirlenen web alanları içerisinde, sorguların ontolojik şema vasıtasıyla genişletilerek arama yapılması sağlanmıştır. Sınırlı web alanında arama yapılarak, kullanıcıya tüm web'de yaptığı aramaya nazaran çalışma alanıyla daha ilgili sonuçlar gelmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, intelligent information search has been examined. Web and database information search systems that are parts of intelligent search agent system has been developed to provide information to the managers in the university environment. Ontological schema structure has been used in the application domain to make the search process more intelligent. By use of ontological schema, queries were expanded, in other words, fuzzificated, therefore to obtain less result problem in the search process be composed of differences with the user and application domain was reduced. In an information search system on databases, a metadata repository has been created by using metadata of databases in application domain and the search process has been carried out by expanded queries in this repository. Thus it has been provided opportunity to user for information search process in multiple databases by using single application. As to an information search system on the web, search process has been carried out in web domains that are designated appropriate to university working environment by expanding the queries by means of ontological schema. Carrying out a search in a limited web domain compared with a search in all the web, provides to the user return of more related results about work domain.