Çanakkale'de yazlık ana ürün olarak yetiştirilen kuru fasulye çeşitlerinde verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
The determination of yield and yield components of some dry bean varieties growed as a summer main crops in Çanakkale
  1. Tez No: 170484
  2. Yazar: ÖZLEM HAKYEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru fasulye, çeşit, dane verimi, verim unsurları, Dry bean, variety, seed yield, yield components. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
öz 2002 ve 2003 yıllarında Çanakkale ekolojik şartlarında yürütülen bu çalışmada, Yunus-90, Göynük-90, Şehirali-90, Karacaşehir-90, Akman-98, Yakutiye-98, Terzibaba, Aras-98 ve yerel ekotip olan Saraycık fasulye çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Bölgeye uygun ve yüksek verimli çeşitlerin seçilmesi amacıyla bu çeşitlerde ilk çiçeklerime süresi, tam çiçeklerime süresi, ilk bakla görülme süresi, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla boyu, bakla eni, bakla kalınlığı, bakladaki dane sayısı, dane verimi, kes verimi, biyolojik verim ve 100 dane ağırlığı gibi özellikler incelenmiştir. Bölge koşullarına uygun, yüksek verimli, iri daneli çeşitlerin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; en yüksek dane verimi Göynük-98 çeşidinden (116.4 kg/da) elde edilirken, bunu sırasıyla Yunus-90 (107.6 kg/da), Yakutiye-98 (106.7 kg/da) ve Akman-98 (105.1 kg/da) çeşitleri izlemiştir. En düşük dane verimi ise Şehirali-90 (96.0 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir. Yüz dane ağırlığı değerlerine göre, en küçük daneli çeşit Karacaşehir-90 (17.4g), en iri daneli çeşitler ise Yunus-90 (53.5 g) ve Göynük-98 (50.0 g) olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was conducted under the ecological conditions of Çanakkale in 2002 and 2003. Yunus-90, Göynûk-90, Şehirali-90, Karacaşehir-90, Akman-98, Yakutiye-98, Trzibaba, Aras-98 varieties and Saraycık, a native ecotype, were used as materials. in order to determine high yielding and adapted dry bean varieties for the region some parameters such as first flowering time, fiili flowering time, first podding time, plant height, first pod height, pod number per plant, pod length, pod width, pod thickness, seed number per plant, seed yield, 100 seed weight, stalk yield and biological yield were measured. The results indicated that the highest seed yield was obtained from Göynük-98 (116.4 kg/da). Yunus-90 (107.6 kg/da), Yakutiye-98 (106.7 kg/da) and Akman-98 (105.1 kg/da) were the other high yielding varieties. The lowest seed yield was in Şehirali-90 variety (96.0 kg/da). According to the results of seed weights, Karacaşehir-90 had the lowest numbers in seed size (17.4 g) while Yunus-90 and Göynük-98 (50.0 g) had the biggest seeds.