Bazı çok elektronlu atomların multiplet enerji çiftlenim-izdüşüm katsayılarının hesaplanması
Calculation of multiplet energy coupling coefficients of some multi-electron atoms
  1. Tez No: 170483
  2. Yazar: MURAT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Screened Field Approach, Determinantal Wave Function, Multi Electron Operators and Matrix Elements, Hartree-Fock Method, Coupling-Projection Coefficients, Multiplet Terms Energy. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ Çok elektronlu atomların-iyonların özellikleri çeşitli yaklaşım yöntemleri kullanılarak incelenir. Bunlardan, günümüzde yaygın olarak kullanılanı Hartree-Fock yöntemidir. Bu yöntemde 'serbest parçacıklar' modelinden faydalanılır. Bu modelde çok elektronlu atomların veya iyonların dalga fonksiyonu Slater determinantlarından oluşur. Determinantı oluşturan tek elektronlu dalga fonksiyonları, enerji formülünde determinant dalga fonksiyonlarına göre varyasyon hesabı yapılarak bulunur. Çok elektronlu atomların veya iyonların multiplet terimlerinin enerjisi için determinant dalga fonksiyonlarına göre matris elemanları hesaplanmaktadır. Multiplet terim eneıjilerinin belirlenmesinde Guseinov (1998a) tarafından önerilen yöntem kullanılarak çiftlenim-izdüşüm katsayıları hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Perdelenmiş Alan Yaklaşımı, Determinant Dalga Fonksiyonu, Çok Elektronlu Operatörler ve Matris Elemanları, Hartree-Fock Yöntemi, Çiftlenim- izdüşüm Katsayıları, Multiplet Terimlerin Enerjisi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The properties of multielectron atoms and ions are usually investigated by various approximation procedures. Nowadays, most commonly used approach is Hartree-Fock method. This method benefits from 'free particles' model. The total wave function of multielectron atoms or ions is constructed as Slater determinants. One- electron wave functions formed by determinants are obtained by calculating the variation in the energy formula according to determinantal wave function. Multiplet terms energy of multielectron atoms or ions are calculated by determinantal wave functions. According to new method which is proposed by LI. Guseinov (1998a), for determinations of multiplet terms energy, coupling-projection coefficients calculated.