Karbon atomu multiplet enerjilerinin hesaplanması
Calculation of multiplet energies for carbon atom
  1. Tez No: 170486
  2. Yazar: YAZYA EKTİREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hartree-Fock and Hartree-Fock-Roothan Equations, Determinant Wave Function, Pauli Principles, Independent Electrons Model, Slater Atomic Orbital (STO), Slater Base Function. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZ Schrödinger denklemi yalnızca hidrojen ve hidrojen benzeri atomlar için çözülmüştür. Çok elektronlu atomların incelenmesinde Hartree tarafından önerilen yaklaşım yöntemi kullanılmaktadır. Önerilen bu yöntem literatürde“perdelenmiş alan yöntemi”olarak bilinir. Bu yaklaşım yöntemine göre, çok elektronlu atomlardan biri olan karbon atomunun dalga fonksiyonu, Slater tarafından önerilen" determinantlarla belirlenir. Slater'in kuramına göre, operatörün öz değeri atoma 'ait determinant dalga fonksiyonları kullanılarak bulunur. Bilindiği gibi açısal momentum ve spin etkileşmesi bize multiplet terimleri (çok katilliği) verir. Multiplet terimleri veren dalga fonksiyonları da determinant dalga fonksiyonlarının doğrusal kombinasyonundan bulunur. Bulunan multiplet terimler, karbon atomunun enerji seviyelerini oluşturur. Anahtar Kelimden Hartree-Fock (HF) ve Hartree-Fock-Roothaan (HFR) Denklemleri, Determinant Dalga Fonksiyonu, Pauli Prensibi, Bağımsız Elektronlar Modeli, Slater Atom Orbitali (STO), Slater Baz Fonksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is well known that Schrödinger wawe equation can only be solved for hydrogen and hydrogen likes atoms. When we investigate many electron atoms we have to use Hartree aproximation. This method is called“screened field method”in literature. In this method, the wave function of carbon atom which is known from one of many electron atoms is determined with determinantal wave functions, whicK is presented by Slater. According to this method, if we want to get eigenvalue of an operator, we must use these determinantal wave functions. It is well known that angular momentum and spin interaction give us multiplet terms. This function is lineer combination of determinantal wave function. Energy levels of carbon consisted of the multiplet terms.