Amorium antik kenti arkeoloji jeofiziği araştırmaları
Amorium ancient city archaeological geophysics investigation
  1. Tez No: 170488
  2. Yazar: PINAR YİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amorium, Arkeoloji Jeofiziği, Özdirenç Yöntemi, Manyetik Yöntemi, Sınır Analizi, Amorium, Archaeological Geophysics, Resistivity Method, Magnetic Method, Boundary Analysis n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMORIUM ANTİK KENTİ ARKEOLOJIJEOFIZİĞ1 ARAŞTIRMASI PINAR YİĞİT ÖZ Arkeolojik kazılar, çoğunlukla yüzey araştırmalarının verilerine göre yürütülmektedir. Yüzeyde bulunan antik yapı kalıntılarının, doğal nedenlerle ya da insan eliyle yerlerinden uzaklaştırılması veya hasar verilmesi durumunda araştırmacıların gözlemlerini, eserin bulunduğu yer açısından güçleştirmektedir. Bu nedenle yapılan araştırma sondajlarından sonuç alınamamakta ve zaten güç koşullarda yürütülen kazılar zaman ve ekonomik harcamalarda büyük kayıplara uğramaktadır. Ayrıca yüzey araştırmalarının verilerinden yararlanarak eserin derinliğini öngörmek de oldukça güç olmaktadır. Diğer taraftan, yüzeyden yürütülen jeofizik araştırmalar, 1946 yılından beri arkeolojik esere herhangi bir hasar vermeden eserin yeri ve derinliği ile eserin durumunu belirleyerek arkeolojik kazıya yön vermektedir. Bu bağlamda arkeolojik yapı kalıntılarının belirlenmesinde jeofizik araştırmaların önemi artarak sürmektedir. Araştırma, 2002 yılında iki alanda yürütülmüştür; Aşağı Şehir ve Büyük Bina (Large Building). Aşağı Şehirde bulunan Fil alanının içinde sadece özdirenç yöntemi uygulanmıştır. Civardaki metalik yapıların bozucu etkisinden dolayı manyetik yöntem uygulanmamıştır. Büyük Bina olarak tanımlanan ve Hisarköy'ün güneyinde bulunan alanda da hem özdirenç hem de manyetik araştırma yapılmıştır. Amaç, araştırma alanında gömülü durumdaki antik yapı kalıntılarım ya da daha genel olarak mimari yapıyı ortaya koymaktır. Bu çalışma sonunda kazı alam olarak önerilen alanların kazılması ile mimari yapı hakkında bilgiler edinilecektir.
Özet (Çeviri)
AMORIUM ANCIENT CITY ARCHAEOLOGICAL GEOPHYSICS INVESTIGATION PINAR Yİ?İT ABSTRACT Archaeological excavations are mostly carried out according to survey data. Sometimes the ancient remains on the surface, can be taken away by human or natural effects and this may cause damages on the remains and all this reasons make the finding the location of the remains more difficult. As a result, it may be difficult to obtain results from excavations and there can be economical and time losses. Furthermore it can be difficult to estimate the depth of the remain with the knowledge of surface investigation data. On the other hand, since 1946, the location, depth, and position of the archaeological burried remains without making any damage have been determined by the geophysical explorations throughout the world and these explorations have been directing the archaeological investigations. Thus, the geophysical explorations are becoming more and more important for determining the archaeological remains. The investigation have been carried out in two areas, in 2002 where are named as Lower City and Large Building. In Lower City in the are of Fll, only resistivity method was applied, due to the noises originated from metallic structures magnetic method could not have been applied. In an area where is in the south part and named as Large Building both resistivity and magnetic measurements have been carried out. It was aimed bringing out the architecture of the remains of the area. After the excavations of the areas suggested as a result of this study, ideas about the architecture of the remains will be obtained.