1998-2009 yılları arasında Amorium antik kenti kazılarında bulunan geç Roma-Bizans cam bilezikleri
Late-Roman - Byzantine glass bracelets found in the excavations of the ancient city of Amorium between 1998-2009
  1. Tez No: 622531
  2. Yazar: ATİLLA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. YELDA OLCAY UÇKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Amorium, Bizans, Cam, Bilezik, Cam Bilezik, Amorium, Byzantium, Glass, Bracelet, Glass Bracelets
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tez çalışmasının konusununu, günümüzde Afyonkarahisar kentine bağlı Emirdağ ilçesi sınırları içinde yer alan ve XI. yüzyıla kadar Bizans için önemini koruyan Amorium Kenti cam bilezik buluntularının değerlendirilmesi oluşturmaktadır. 1998-2009 yılları arasında 1272 parça cam bilezik parçası ele geçmiştir. Cam bilezik buluntuları farklı renklerde, formlardadır. Parçaların bir kısımının üzerinde boya bezemeleri bulunmaktadır. Parçalar, renk, form, bezeme, bulunduğu tabakaya göre benzer örnekleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the evaluation of the glass bracelet finds from Amorium, a Byzantium city located in Emirdağ district of Afyonkarahisar. Amorium kept its importance until the 11th century. 1278 pieces of glass bracelets were found between the years 1998 and 2009. Each of glass bracelet finds is in a different color, in a different form. Some of the pieces are decorated with paint. The pieces were evaluated by comparing with similar samples according to the color, form, decoration and layer they were found.