Amorium antik kentinin manyetik yöntem ile araştırılması
Investigation of the Amorium ancient city by using magnetic method
  1. Tez No: 170507
  2. Yazar: YUNUS LEVENT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amorium, Arkeojeofizik, Manyetik Yöntem, Kutba İndirgeme, Sınır Analizi, Üç Boyutlu Ters Çözüm I, Amoriurn, Archaeogeophysics, Magnetic Method, Reduction To The Pole, Boundary Analysis, Three Dimensional Inversion II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
AMORIUM ANTİK KENTİ' NIN MANYETİK YÖNTEM İLE ARAŞTIRILMASI YUNUS LEVENT EKİNCİ OZ Yüzeyden kolay ve hızlı bir şekilde yürütülen jeofizik araştırmalarla gömülü halde bulunan arkeolojik yapı kalıntısının yeri, derinliği, kalınlığı ve uzanımı gibi bilgiler arkeolojik yapı kalıntısına hiçbir zarar vermeden belirlenebilmektedir. Coğrafyası gereği tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu, arkeolojik alan bakımından oldukça zengindir. Bilindiği gibi dünyadaki höyük ve tümülüslerin büyük bir kısmı ülkemiz topraklarında bulunmaktadır. Bu bağlamda ülkemizin dört bir yanındaki arkeolojik alanlarda başarılı jeofizik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Afyon ili Emirdağ ilçesinde bulunan Amorium Antik Kenti'nde arkeojeofizik çalışma Aşağı Şehir'de askeri kışlarım bulunduğu bölümde 60x60 m2'lik bir alanda manyetik yöntem uygulaması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada amaç, araştırma alanında gömülü halde bulunan arkeolojik yapı kalıntılarım ve bu yapı kalıntılara ait derinlik, kalınlık ve uzanım gibi parametreleri belirleyebilmek olmuştur. Bu çalışmada elde edilen manyetik veriler kapsamlı olarak incelenmiştir. Verilere kutba indirgeme yöntemi uygulanmış ardından sınır analizi yönteminde kullanılan yapma gravite dönüşümü, yatay gradientlerin bulunması, maksimum gradient noktalarının belirlenmesi, maksimum gradient noktalarının genlik değerlerinin hesaplanması gibi işlemler gerçekleştirilmiştir. Böylece olası yapı kalıntılarına ait yanal yönde sınırlar belirlenmiş ve son olarak ta derinlik, kalınlık gibi bilgilerin belirlenebilmesi için üç boyutlu ters çözüm tekniği uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda ise elde edilen bulgular ışığında kazı yerleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE AMORIUM ANCIENT CITY BY USING MAGNETIC METHOD YUNUS LEVENT EKİNCİ ABSTRACT The information such as position, depth and extension of the archaeological buried remains can be determined by geophysical investigations which can be carried out easily and fast on surface without damaging the buried archaeological remains. Anatolia, where is the host many civilizations throughout the history with the advantage of geographical position is very wealthy in the point of archaeological sites. As it known most of the tumuluses and mounds in the world are in our country. In that point successful geophysical investigations are being carried out in the archaeological sites of our country. Archaeogeophysical investigation in Amoriurn Ancient City was carried out by using magnetic method in an area where is 60x60 m2 in barracks situated in Lower City. It was aimed determining the buried archaeological remains and their parameters such as depth, thickness and extension. Magnetic data obtained from the investigation have been examined comprehensively. Reduction to the pole method was used for magnetic data, then the techniques like pseudogravity transform, calculating horizontal gradients, determining maximum horizontal gradient points and calculating maximum horizontal gradient's amplitudes which are used for boundary analysis method were carried out. By this way the lateral boundaries of the buried remains were determined. For determining the parameters such as depth and thickness, three dimensional inversion technique were used. At the end of the investigation, according to the findings, excavation areas have been suggested.