Uydu görüntüleri kullanarak Çanakkale kent dokusunun belirlenmesi
Determination of Çanakkale city formation by using satellite images
- Tez No: 170495
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, görüntü işleme, uydu verileri, coğrafi bilgi sistemleri, kent dokusu, Çanakkale ili, Remote Sensing, image processing, satellite images, geographical information systems, city formation, Çanakkale city. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ Uzaktan algılama, uydular ve diğer platformlar kullanarak yeryüzünün görüntülenmesi ve bunlardan çıkarılacak bilgiler ve teknikler bütünüdür. Son yıllarda uydularla uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknolojileri bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli amaçlarla kullanılmakta ve uygulamalar, bilimsel toplantılar yapılmaktadır. Bu yeni teknolojiler yerel problemlerin çözümünde ve uygulamada mühendisler, temel bilimcilere çevre, tarım ve diğer uygulayıcı disiplinler, ortak çalışma olanağı sağlamaktadır. Yeni teknolojilerin öğrenilmesi ve uygulanması, konu ile ilgili tüm bilgileri sorgulama ve bunlardan yeni bilgiler üretme olanağı tanıyacaktır. Ayrıca bu çalışmalar Çanakkale ili için iyi bir yönetim ve hizmet ağı kurulması yönünde örnekler oluşturacaktır Bu çalışmada çeşitli çözünürlükte uydu verileri ve hava fotoğrafları kullanılarak kent dokusunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca uzaktan algılamanın zamansal, mekansal, tayfsal boyutlarda bizlere sunduğu olanaklarla Çanakkale'ye ait kent ve il görüntülerinin görüntü işleme teknikleri kullanılarak örneklemesi ve ilgili teknolojilerin yakından tanıtılması amaçlanmıştır. Çalışma ÇOMÜ Çanakkale Uzaktan Algılama Merkezi'ne ait 3 LANDSAT uydu görüntüsü, 1 ASTER uydu görüntüsü ve bir hava fotoğrafı kullanılarak PCI Geometica (v9.0) görüntü işleme yazılımı ile hazırlanmıştır. Bu görüntüler yardımıyla ve temel görüntü işleme teknikleri kullanılarak Çanakkale'nin kentin genel yol ağı, okullar, önemli kurumlar, turistik yerler belirlenip bu verilere ait bilgiler (öznitelikler) girilerek, kurulacak bir Çanakkale Kent Bilgi Sistemi (ÇKBC)'ne hazırlık yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Remote Sensing is the combination of data and techniques gathered together by the image processing of the earth's surface by using satellites and other platforms. in recent years, remote sensing and much related technology of geographical information systems are used for many purposes and many applications and scientifıc meetings are held in our country as well as around the world. They provided a common working opportunity to engineers and basic scientists in the environmental, agricultural and other applicational disciplines for the solving the local as well as global problems. Wide range of application of new technologies provides opportunities to interrogate the whole data sets related to the subject and create new data and knowledge from these. Besides a short review of technologies, present study aims to form a new example for Çanakkale city for better services and administration. in this study we aim to extract some of the basic information about Çanakkale city by using satellite images and aerial photographs. The temporal, spatial and spectral dimensions of a remote sensing image are used to extract these information about Çanakkale city. For this purpose, we used 3 LANDSAT images and l ASTER image available at ÇOMÜ Remote Sensing Centre and an aerial photograph of the city. Analysis came out by PCI Geometica v9.0 image processing software. Through the images, the road network of the city, the schools, important instutions and touristical places are located with information about them. These will be a preparation for a richer Çanakkale City information System in the fiıture.