Farklı veri kaynaklarından elde edilmiş bilgilerin XML teknolojisi kullanılarak işlenmesi
- Tez No: 170494
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ SALAHLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Information Retrieval, Software Agents, XML Technology II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ Bilgi çağının beraberinde getirdiği problemlerden bir tanesi, bilginin elde edilmesidir. Farklı veri kaynaklarında tutulan veriler işlenerek bilgi elde edilir. Her geçen zaman diliminde dijital ortamda saklanan veri miktarının artması sonucunda verilerin işlenmesi zorluğu ortaya çıkar. Bu zorluğu yenmek amacıyla bilgi çıkarma metotları kullanılır. Bu metotlar veriler içinden ihtiyaç duyulan bilginin elde edilmesini sağlar. Farklı ortamdaki verilerin işlenmesi de ayrı bir problemdir. îşte bütün bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla bilgi çıkarma metotlarına yardımcı kullanılabilecek teknolojilerden bir tanesi de XML'dir. Bilgi çıkarma sistemlerinde; farklı veri kaynaklarındaki verilere erişim ihtiyacı, verilerin kaynaktan kullanıcıya kadar taşınması gerekliliği, ara veriler üzerinde gerekebilecek sorgulama işlemleri için, bir araç olarak XML'in kullanılması diğer klasik metotlara göre daha uygun olabileceği düşünülmüştür. XML'in bir çok özelliği, verilerin işlenmesinde farklı yöntemlerle birlikte kullanılabilmektedir. Bu çalışmada XML teknolojisinden nasıl bir vekil sistemi oluşturulacağı, bilgi çıkarma sistemlerinin ne şekilde kullanılabileceği incelenmektedir. Anahtar Kelimeler : Bilgi Çıkarma, Yazılım Vekilleri, XML Teknolojisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrieving information is one of the problems that come along with information age. Information has been retrieved by processing data from different data sources. Data processing difficulties arise from increasing volume of digitally stored data as time goes by. Information retrieval methods have been used to solve this problem. These methods provide retrieving desired information from data. Another problem is processing of data from different sources. To solve these problems XML (Extensible Markup Language) has been used as a supplemental technology for information retrieval methods. It has been thought that using XML as a tool is a better method than the other classical ones in information retrieval systems since XML meets accessing needs of data in different data sources, transports data from the source to the user and provides probable query operations on data. Many properties of XML could be used with different methods to processing data. In this study it has been examined how to use it as an information retrieval system and how to built up an agent system from XML.