Hypericum kazdaghensis gemici ve leblebici türünün morfolojik, anatomik, ekolojik, polen ve sitotaksonomik özelliklerinin araştırılması
Investigation on the morphological, anatomical, ecological, pollenologic and cytotacsonomic properties of Hypericum kazdaghensis gemici and leblebici
  1. Tez No: 170496
  2. Yazar: SABRİYE ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÖNÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericaceae, Hypericum kazdaghensis, morfoloji, anatomi, ekoloji, polen, sitotaksonomi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hypericum kazdaghensis Gemici & Leblebici TÜRÜNÜN MORFOLOJİK, ANATOMİK, EKOLOJİK, POLEN VE SİTOTAKSONOMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI OZ Bu çalışmada Kazdağı Sarıkız mevkiinde doğal yayılış gösteren ve Kazdağı endemik türlerinden birisi olan Hypericum kazdaghensis Gemici & Leblebici türünün morfolojik, anatomik, ekolojik, ve sitotaksonomik özellikleri incelenmiştir. Morfolojik incelemelerde vejetatif ve generatif organların biyometrik ölçümleri ve fotoğrafları alınmıştır. Anatomik gözlemler için kök, gövde ve yapraktan kesitler alınarak mikroskopta fotoğrafları çekilmiştir. Polenlerin, kolpus, por, polar ve ekvatoral eksen boylan ölçülmüş, polen çimlendirme denemeleri gerçekleştirilmiş ve deneme aşamaları fotoğraflanmıştır. Sitotaksonomik incelemelerde tohum çimlendirme denemeleri uygulanmış, çimlenme yüzdeleri hesaplanmış ve kromozom sayı ve yapışları belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında taksonun yayılış alanından alman toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal parametreleri incelenmiş ve alandaki bitki birlikleri teşhis edilmiştir. Bu gözlemler ile birlikte ekolojik özellikler tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT in this study Hypericum kazdagherisis Gemici & Leblebici species, hâs been investigated naturally distributed in Kazdağı Mountain-Sarıkız Place, morphological, anatomical, ecological, pollen and cytotaxonomical features. in morphological investigation, biometric measurements of vegetative and reproductive organs were recorded and drawn. in anatomical observations, transversal section of root, stem and leaf were taken and photographed under microscope. Polens colpus, pore, ecvatorial and polar sizes were investigated, polen germination experiments were applied, and steps of investigation were photographed. in cytotacsonomical observations seed germination experiments were made, seed germination percentage were calculated and chromosome numbers and size were observed. in addition pysical and chemical parameters of soil speciements collected from plant distributing area were examinated and, plant associations were described in area of study. As a result of these data ecological features were demonstrated. Key word: Hypericaceae, Hypericum kazdaghensis morphology, anatomy, ecology, polen features, cytotaxonomy. n