Çanakkale Boğazı ve çevresindeki yapay resif alanlarının belirlenmesi
Determining of the artificial reef areas in Çanakkale Strait
- Tez No: 170510
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, scuba, yapay resif, Dardanelles, scuba, artificial reef. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Denizlerdeki kayalık ve taşlık alanların, düz zeminli alanlara göre daha fazla canlı barınmasına olanak verdiği bilinmektedir. Gemi batıklarının etrafında iyi balık yakalandığı da bir gerçektir. Balıkların bu tür sert cisimlerin bulunduğu yerlerde saklanmaları“thygmotrophysm”olarak tanımlanmış ve bundan yararlanarak bugün balık cezbedici araçlar olarak anılan yapay resiflerin uygulanmasına geçilmiştir. Yapay resif uygulamaları 1930'lu yıllarda ABD ve Japonya'da başlanmış, daha sonraki yıllarda bunları İtalya ve Fransa takip etmiştir. Günümüzde denize kıyısı olan birçok ülke yapay resif uygulamalarına hız vermiştir. Türkiye'de de bu konuyla ilgili çalışmalar başlamış olup, balıkçılığımıza çok önemli katkılar sağlayacağı kesin olan yapay resiflerin bölge ve ortam özelliklerine göre geliştirilmesi gerekmektedir. Çalışma Çanakkale Boğazı 'nda belirlenen sekiz istasyonda araştırmalar yapılarak gerçekleşmiştir. Çalışmanın amacı seçilen bölgelerin resif yerleştirimi açısından uygunluğunu araştırarak gelecekte planlanan resif yerleştirme projesine ışık tutmaktır. Araştırmalar esnasında seçilen her bölgeye ayrı ayrı scuba dalışları yapılarak, görsel sayım yöntemiyle bölgelerdeki türler tespit edilmiş ve bölgelerin resif atımı için uygunlukları araştırılmıştır. Tüm veriler eşliğinde resif atımı için en uygun bölgenin Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It's known that the rocky and groovy surfaces in the sea attracts more living organisms than the flat surfaees.In addition fishing is more effieent near the shipwrecks. The behaviour that the fishes show by hiding over rocky and groovy substrates is called.'tygmotrophisnr ' and many researchers used this behaviour to create fish attaraetam devices as artificial reefs. In 1930's artificial reef applications started in USA and Japan. Afterwards France and Italy followed this countries. Today, countries that have coasts had speed up the applications of artificial reefs. In Turkey studies about artificial reefs has started and it's appearent that artificial reefs will boost fishing. This study was carried out in Çanakkale Strait within eight stations. The aim of the study is to find suitable regions for artificial reefs for future prujects. During the study scuba diving was carried out at each station and the species that seen in this region was counted by visual counting method. In addition the regions was controlled for suitability for artificial reefs. In the end the most suitable area to mount artifical reefs in Çanakkale is concluded as Çanakkale Onsekiz Mart University Dardanos Yericşkesi.