Çanakkale bölgesinde arazi toplulaştırma uygulamaları ve Kumkale ovası arazi toplulaştırma projesi
Land consolidation applications in Çanakkale region and land consolidation project in Kumkale
- Tez No: 170535
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YETİŞ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Arazi Toplulaştırması, Arazi toplulaştırması projelerinin uygulama sonrası durumu, Kumkale Ovası Arazi Toplulaştırma projesi, Çanakkale, Land Consolidation, the station of Land Consolidation Projects After its Application, Kumkale Basin Land Consolidation Project n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZ Tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasına engel olan yapısal sorunların giderilmesi amacı ile yapılan temel çalışmalardan birisi Arazi Toplulaştırmasıdır. Üretim artışı amacı ile yapılan arazi tesviyesi, sulama ve drenaj sistemleri uygulaması, yol yapımı, toprak ıslahı, gübre kullanımı, teknoloji ve mekanizasyon gibi bir takım çalışmaların amacına ulaşabilmesi için arazi toplulaştırma çalışması ile beraber yürütülmesi gerekmektedir. Bu çalışma ile arazi toplulaştırma konusu irdelenerek tarım alanlarında iş verimliliğinin artırılması, kullanılmayan alanların azaltılması, alt yapı yatırımlarında maliyetin düşürülmesi gibi konularda önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Çanakkale ili tarım alanlarında uygulanan arazi toplulaştırma projeleri incelenerek, Kumkale Ovası örnek bir proje seçilmiştir. Seçilen alan üzerinde gerekli incelemeler yapılarak örnek proje olması bakımından Kumkale beldesi arazilerinde toplulaştırma projesi yapılmıştır. Arazi toplulaştırma projesi sonucunda; parsel sayısı 8 10' den 663 'ye düşmüş ve parsel yüzölçümlerinde ve kullanılabilir taran alanlarında artma görülmüştür. Ortalama parsel büyüklüğü 10170 m den 11835 m ye çıkmıştır. Parsel endeksleri değerlendirildiğinde 1., 2., 3. ve 4. olmak üzere dört ayrı derece bulunmuştur. Toplulaştırmanın başarı derecesi olarak gösterilen toplulaştırma oram %19'dur. Toplulaştırma oram =[ (Eski parsel sayısı-Yeni parsel sayısı) / Eski parsel sayısı ] olarak ifade edilmektedir. Buradan çok parçalı işletmelerin sayışırım toplulaştırma ile azaldığım ve daha rasyonel bir tarım yapma imkanı sağladığı sonucuna varmaktayız. Sulama sistemlerinin inşasının tamamlanmasıyla beraber sulu tarımın yapılabileceği ve buna bağlı olarak üretim miktarı ve verimin artacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One aim of the land consolidation is to get the increment in agricultural productions. Factors providing yield increment, land levelling, irrigation and drainage systems, road construction, amendment of the soil condition, manure usage, the usage of the mechanization processes must be done together with the land consolidation to achieve the main target. The aim of this study is to examine the land consolidation tasks done before and how they have been changed up to now, after mat. The change in the land consolidation can be seen clearly from the past to the present time. Also, the sample project performed in Kumkale plain was examined in terms of both land and consolidation and the changes in the village. As a result of this study, whit the decreasing of the parcel number from 810 to 663, one parcel area increased averagely from 10170 to 1 1835 square meters. When the parcel index was examined, four different value was founded (1., 2., 3., and 4.). The success rate for the consolidation is 19 %. The rate of consolidation = [(the number of old parcel - the number after consolidation) / (the number of old parcel)]. Since the number of the parcel is decreased, we able to say the application of some cultural activities were performed quickly and easily. After land consolidation process, irrigation systems, main, secondary canals and canals under secondary canals, were constructed. All of them caused crops to increase the yield.