Çanakkale bölgesindeki Sarıçay akarsuyunda su kalitesinin araştırılması
- Tez No: 170534
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSEL KARAFİSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sançay Akarsuyu, Su Kalitesi Parametreleri, Metaller, Besin Tuzlan, Klorofil-öt
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 19
Özet
öz Çanakkale il merkezinden geçen Sarıçay Akarsuyu'nda kirlilik yükünün belirlenebilmesi amacıyla Mayıs 2002 ve Eylül 2003 tarihleri arasında düzenli olarak aylık bazı su kalitesi parametreleri ölçülmüştür. Kimyasal parametrelerin ölçümünde Palintest Fotometre (7000) kullanılmıştır. İlk bölüme ek olarak ikinci kısımda ise bir ay boyunca sabah, öğle ve akşam periyotlarında besin tuzlan ve klorofil-a arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Klorofil-a ve besin tuzlarının ölçümünde UV/VIS Jasco V-530 model spektrofotometre kullanılmıştır. Çevresel parametreler yerinde ölçülmüştür. Birinci ve ikinci bölümlerde fîziko - kimyasal ve çevresel parametrelerle, besin tuzlan ve klorofîl-a arasındaki uzun ve kısa dönemlerdeki değişimler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Water quality parameters were measured monthly in order to determine the pollution caused by the discharge from Sancay in the city of Çanakkale between May 2002 and September 2003. Palintest Photometer (7000) was used for the measurement of macro- and micro-nutrients as well as the metals. In addition to the first part of the study, relationships between the nutrients and chlorophyll-a were determined in the morning, afternoon and evening throughout the day for a month. The UV/VIS Jasco V-530 spectrophotometer was used in order to measure chlorophyll-a and nutrients. Environmental parameters were recorded in situ. Long and short term variability of the physico - chemical and environmental parameters, nutrients and chlorophyll-a were investigated. Keywords : Sançay, Water Quality Parameters, Metals, Macro- and Micro- Nutrients, Chlorophyll-a.